Ayrıca Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank da son yaptığı açıklamada, 13 ilde sanayide antikor testlerine başlayacaklarını belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca geçtiğimiz gün antikor testinin 81 ilde uygulanacağını duyurmuştu.

Amaç Türkiye’nin bağışıklık haritasını belirlemek.

Antikor testi sayesinde, test yapılan kişilerle ilgili aktif vaka olup olmadığı, hastalığı geçirip geçirmediği ve bağışıklık durumu hakkında bilgi elde ediliyor.

Test, ‘normale dönüş’ kapsamında enfeksiyon bağışıklık taraması yaparak işe dönüş sürecini planlamak isteyen iş yerleri, fabrikalar ve büyük firmalar tarafından da oldukça rağbet görüyor.

Peki antikor nedir? Nasıl uygulanır?

Dünya genelinde 440 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Covid-19 salgını biraz hız kesmiş olsa da can almaya devam ediyor. Hükümetler de salgının yayılma hızını düşürmek ve virüs taşıyıcılarını tespit etmek için büyük bir mücadele veriyor.

Bu mücadele kapsamında yapılan testler de hayati öneme sahip. Tıpkı antikor testi gibi.

Antikor nedir?

Herhangi bir insan belli bir virüs nedeniyle enfekte olduğunda, vücut enfeksiyonla savaşmak için antikor adı verilen özel olarak tasarlanmış proteinler üretiyor. Bu antikorlar, kişi iyileştikten sonra da kanın özellikle plazma kısmında aylarca, hatta yıllarca barınabiliyor.

Antikor ya da seroloji testi nedir? Ne işe yarıyor?

Adından da anlaşılacağı gibi, seroloji ya da antikor testlerinin amacı vücutta antikor olup olmadığını öğrenmek. Bu antikorların tespit edilmesi de kişinin aktif vaka olup olmadığı ya da hastalığı geçirip geçirmediği konusunda bilgi sahibi olmamızı sağlıyor.

Ayrıca kan örneği alınarak uygulanan test sayesinde toplumun yüzde kaçının bağışıklık kazanıp kazanmadığını öğrenebiliyoruz.

Öte yandan sağlık problemi olmaksızın herkes test yaptırabiliyor.

Uzmanlar, normal hayata döndüğümüzde, salgının bir daha kontrolden çıkmaması adına kontrol edilmesi için yapılacak antikor testlerinin büyük önem taşıdığını söylüyor.

Antikor testi antijen testi değildir

Antikor testleri sık sık, test uygulanan kişideki akut enfeksiyonun varlığını tanımlayan antijen testleriyle karıştırılmakta. Oysa antikor testleri kişinin daha önce enfeksiyonu geçirip geçirmediğini ve virüse karşı bağışıklık kazanıp kazanılmadığını tanımlamaya yöneliktir.

Editör: İsveç Gündemi