Dünya genelinde milyarlarca insan covid-19 aşısını dört gözle bekliyor.

Ancak enfeksiyona karşı en savunmasız grub ve yaşlıların gençlere göre daha zayıf bir koruma sağlama riski bulunuyor.

Devlet epidemiyoluğu Anders Tegnell, "Aşının işe yarayıp yaramayacağını bugün söylemek imkansız" dedi.

Birkaç ilaç şirketi, covid-19'a karşı bir aşı geliştirme sürecinde uzun bir yol kat etti. En az bir tanesi, aşının etkisini test etmek için sonbaharda 3. aşama çalışmalarına, yani daha büyük gruplar üzerinde çalışmalara başladı.

Rus aşısı çıksa da Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD gibi ülkeler rusyanın geliştirdiği aşıya güvenmiyor.

Ancak Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD ilaç şirketlerinin geliştirdiği aşılar konusunda olumlu yaklaşımlar var.

Temmuz ayı sonunda Amerika Birleşik Devletleri'nde 30 bin kişinin katıldığı 3. aşama denemelerine başlayan Amerikan ilaç şirketi Moderna, üç ay sürmesi planlanan çalışma, aşının güvenli olduğunu ve enfeksiyonu önleyebileceğini göstermeyi hedefliyor.

Ancak enfeksiyona karşı en savunmasız grup olan yaşlıların aşıya karşı diğer yaş gruplarına göre daha zayıf korunma riski var.

Şimdiye kadar yapılan çalışmalar, etkiyi ileri yaş gruplarındaki insanlar arasında test etmedi. Ek olarak, insanların fiziksel koşulları başından beri daha kötüdür. Çoğu aşı, vücudun bağışıklık sistemi zamanla zayıfladığında, artan yaşla birlikte daha zayıf koruma sağlar.

Amaç: Savunmasızları korumak

Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, bu noktada büyük bir belirsizlik olduğunu kabul ediyor, ancak yaşlıların yine de gelecekteki bir aşıdan yararlanacağına inanıyor.

Tegnell, Aşının nasıl etki yaratacağını şimdi söylemek tamamen imkansız. Sizin de söylediğiniz gibi aşının farklı yaş gruplarında nasıl etki göstereceğini bilmiyoruz. Bu nedenle aşının en iyi şekilde kullanılması için hangi stratejinin gerekli olduğu konusunda bugün hiçbir şey söyleyemeyiz ifadeleri kullandı.

Olası bir aşıya ilişkin hasta güvenliği de özellikle Amerika Birleşik Devletleri'nde kapsamlı bir şekilde tartışılan bir konudur. Son günlerde Başkan Donald Trump, geliştirme sürecini hızlandırmak için Tıbbi Ürünler Ajansı'nın ABD'deki muadili olan FDA'ya daha fazla baskı yaptı.

"Sapmamak önemlidir"

İdarenin piyasaya daha hızlı bir aşı yaptırmak için düzenlemeleri bozmayı planladığı da sızdırıldı.

Ancak bu İsveç'te bizi etkilemeyecek, diyor Anders Tegnell.

Aşının yaşlılarda olumlu sonuç vermemesi durumunda ölümlerin devam edeceği yönünde güçlü görüşler var.

Editör: İsveç Gündemi