Havaların soğumasıyla birlikte sert önelmelerin yeniden başlatılmasının ardından, birkaç Avrupa ülkesi ikinci dalgadan çıkma yolunda görünüyor.

Anders Tegnell'e göre koronavirüsün ikinci dalgasının daha kısa sürebileceğine dair işaretler var.

Tegnell, basına yaptığı değerlendirmede, diğer birçok ülkeden çok daha az bir gelişme görebileceğimiz iyi durumlar olduğunu belirtti.

Fransa, Belçika, Birleşik Krallık ve İtalya da dahil olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, ilk korona dalgasındaki geniş enfeksiyon yayılımından ve yüksek ölüm oranlarından etkilendi. Sonbaharın başlarında, ikinci dalga, hükümetleri yeni karantina ve kısıtlamalar almaya yöneltti.

Karantina ve kısıtlama kararlarının alındığı birçok ülkede enfeksiyonun baskılandığı ve eğilimi tersine çevirme yolunda ilerlediğine dair işaretler var.

Fransa'da enfeksiyon eğrisi, Ekim ayında keskin bir artışla tırmandı. Ekim ayının sonlarında hükümet, gerekli şeyler için alışveriş yapmak, okula gitmek veya bir saatliğine tren yolculuğu yapmak dışında ulusal bir sokağa çıkma yasağı getirdi. Gereksiz faaliyetleri durdurdu.

Macron o sırada televizyonda yaptığı konuşmada, "Virüs, en kötümser tahminlerin bile tahmin etmediği bir hızla yayılıyor," dedi.

Belçika dalgadan çıkış yolunda

8 Kasım'da ülke, günde 86.000'den fazla yeni vaka ile rekor kırdı. O zamandan beri, eğri dik bir şekilde aşağıya döndü.

Belçika, enfeksiyon oranlarının fırladığı Ekim sonunda gece sokağa çıkma yasağıyla yeni bir kilitlenme başlattı mağazaları ve okulları kapattı. 28 Ekim'de 22.100'den fazla vakanın zirvesi rapor edildi ve o zamandan beri istikrarlı bir şekilde düştü.

Sadece onda biri kadar yeni vaka olan 2,153 ile Çarşamba günü rapor verildi, ikinci dalgadan çıkış yolunda gibi görünüyor.

Belçika'nın önde gelen virologlarından Yes Van Laethem, geçen hafta Reuters'e verdiği demeçte "Sağlık hizmetlerinde baskı hala son derece yüksek ancak ufukta bir güneş var" dedi.

İtalya ölüm rekorları kırdı

Korona hastalığına yakalanmış olan İtalya bile 25 Ekim'den bu yana hafif bir düşüş eğilimi gösteriyor. İkinci dalga sırasında ülkede yeniden kısıtlamalar getirildi. Diğer şeylerin yanı sıra, mağazalar ve restoranlar saat 18: 00'de kapanıyor, okullarda uzaktan eğitim var ve çoğu evden çalışıyor.

Yeni vaka sayısı 14 Kasım'da 41.000'e yakın zirve yaparken, Çarşamba günü 32.191'e düştü. 731 olan ölümler, ikinci dalga sırasında günlük bir rekor olarak kayıtlara geçti.

Almanya, İspanya ve Birleşik Krallık'ta eğriler o kadar dramatik değil, ancak orada bile ikinci dalga düşüşte olabilir gibi görünüyor.

İsveç'te salgının ikinci dalgası kısa sürebilir

Son haftalarda İsveç, hastaneye kabul, yoğun bakım ve artan ölüm oranlarında düz bir enfeksiyon eğrisi gördü. Ancak, ikinci dalganın diğer Avrupa basın, ülkeleri kadar uzun olmayacağına dair işaretler olduğunu yazıyor.

Bu, yoğun bakıma yeni kabullerin sayısının iki katına çıkma süresiyle belirtilir. Kısa bir ikiye katlama süresi, keskin bir artış oranı anlamına gelir. Ekim sonundan bu yana ortalama sekiz gündü. Kasım ayının başında on gün ve bir hafta önce 21 gündü ve bazı gecikmelerle raporlar veriliyor.

SvD'ye göre bu, İsveç'in önümüzdeki haftalarda iva başvurularının zirvesine ulaşacağını gösteriyor olabilir.

Tegnell, "Bunun için parmaklarımızı çapraz tutmalıyız. Sizin de belirttiğiniz gibi bunun için bazı trendler var. Umarız dayanırlar. Ama yine de, birbirimizle temas kurmaktan kaçınmakla ilgili" diyerek, birçok kişinin bunu halihazırda yaptığına dair pek çok gösterge olduğunu söyledi.

Daha sert kısıtlamalarla ilk karşılaşan bölge olan Uppsala'da enfekte kişilerin oranı artık artmıyor.

"Bu şekilde tutunmaya devam ederseniz, diğer birçok ülkeden çok daha az bir gelişme görebileceğimiz iyi fırsatlar var." ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi