Hastanelerde enfeksiyon koruması daha titizdir. Ancak bakım evleri servisi içinde başka kurallar geçerlidir.

Aftonbladet'in yaşlı bakım evlerinde çalışanlarla yaptığı görüşmeler sonucunda haberine taşıdığı görüşme şöyle:

Stockholm bölgesinde bir ev hizmeti çalışanı, "Koruyucu ekipmanımız yok, virüse karşı silahımız yok" diyerek durum sürdürülebilir değil ifadeleri kullandı. 

Birkaç gün önce, yaşlı bakım evinde çalışan 50 yaşındaki bir çalışan koronavirüs nedeniyle Skellefteå'da öldü. Kişinin işyerinde enfekte olup olmadığı belirsiz. Ancak ölüm, ev hizmetinde enfeksiyonun yayılma riskini artırdı.

Ülkedeki birçok ev hizmeti çalışanı Aftonbladet ile temasa geçti ve endişelerini dile getirdi. Özellikle enfeksiyonun en yaygın olduğu Stockholm bölgesindeki çalışanlar, endişe içinde. Hem kendilerine bulaşma riski hem de başkalarına bulaşma riski bulunuyor.

Stockolm dışındaki Värmdö belediyesinde belediyeye bağlı yaşlı bakım evinde çalışan bir kişi, durum tam kaos, koronavirüs nedeniyle birçok kişi istifa ediyor.

Hazırlık yok, koruyucu giysi yok. Yaşlılarımızı korumak için hiçbir şey yapılmıyormuş gibi geliyor.

Kendim enfekte olmaktan çok, baktığım insanlara bulaştırmaktan endişe duyuyorum. Enfekte olmanıza rağmen semptomsuz olarak dolaşabiliyorsunuz bu durumda evdeki tüm yaşlıları risk ediyorsunuz.

"Enfekte olduğuna dair kanıt yok"

Belediyenin direktifine göre, enfeksiyon şüphesi yoksa personel maske veya koruyucu kıyafetlerle çalışamaz.

Enfeksiyon şüphesi varsa, personel daha fazla muayene için sağlık hizmetine başvurmalıdır.

Koronadan şüphelenen bir müşterimiz var. Ama test edilmek istenmedi. O zaman koruyucu giysiler olmadan oraya gitmeye devam etmeliydik çünkü enfekte olduğuna dair bir kanıt yoktu. Ondan sonra da diğer müşterilerimize gitmeye devam etmeliyiz diyen çalışan durum çok karışık yorumunda bulundu.

Värmdö belediyesi sağlık ve bakım müdürü Mahria Lövkvist, gazetecilerin duruma daire sorusunu epostayla şöyle yanıtlıyor:

"Sağlık ve bakım operasyonlarımızda endişe olduğunu biliyoruz ve anlıyoruz, bunu her gün ve işletmelerle yakın diyalog için ele alıyoruz. Enfeksiyon durumunda hem koruyucu ekipman hem de taşıma ile ilgili Halk Sağlığı Kurumu'nun tavsiyelerine uyuyoruz" dedi.

"Bu koşullarda çalışmak kabul edilemez"

Halk Sağlığı Kurumu çeşitli enfeksiyonları dört dereceli ölçeğe göre sınıflandırır; burada sınıf 4 en tehlikeli ve sınıf 1 en azdır riskli seviyedir. Koronavirüs, tıpkı şarbon, TB ve sıtma gibi risk sınıfı 3'te kabul edilir.

"Üyeleri arıyor ve onaylanmış enfekte kişilerle hiç bir koruyucu ekipman olmadan çalıştıklarını söylüyor" diyen Bakımla ilgili alanda Belediye Stockholm bölümü başkanı Elisabeth Antfolk, "bu koşullar altında çalışmak kesinlikle kabul edilemez" dedi.

İsveç Çalışma Ortamı Kurumu'nun sınıflandırmasına göre, tamamen korunmasız ve asbest ıslahı ile çalışmak tamamen karşılaştırılabilir. Koruyucu ekipmanın olmadığı evde bakım ve yaşlı bakımında bunu yapmamız bekleniyor.

Elisabeth Antfolk, "Siyasi kararlar büyük ölçüde durumun farkında" diyor.

Yaşlı bakım evlerinde çalışan birçok kişinin güvensiz bir şekilde istihdam ediliyor. Geçici çalışanlar ayrılırlarsa geçimlerini riske atarlar ve çoğu durumda hasta olsun ya da olmasın kendilerini riske etmeyi göze alamazlar.

Belediye gereksinimleri

Şimdi Kommunal yaşlılarda daha iyi koruyucu ekipman gerekiyor. Sendikaya göre, enfeksiyon şüphesi durumunda personel için koruyucu ekipman zorunlu olmalıdır. Aksi takdirde, enfeksiyon riski nedeniyle çalışma durdurulacaktır.

Editör: İsveç Gündemi