Basında yer alan haberlere göre, başkent Stockholm bölgesinde hastaneye yatan covid hasta sayısı artış gösteriyor.

Bölge hastanelerindeki covid hastalarının sayısı artıyor. Omicron varyantının en son çeşidinin oldukça bulaşıcı olduğu kanıtlanmıştır.

Bölge hastanelerine covid-19 nedeniyle başvuran hasta sayısı üst üste üçüncü haftadır keskin bir şekilde arttı.

20 Eylül Salı günü, geçen Salıya göre 54 daha fazla olan 313 hasta bildirildi. Bunlardan 5'i yoğun bakımda tedavi altına alındı.

"Covid-19 bağlantılı hastanede tedaviye ihtiyaç duyacak kadar hasta olanlar için bu, şiddetli ıstırap anlamına gelir." ifadeleri kullanan Stockholm Bölgesi başhekimi Johan Bratt, sağlık ve tıbbi bakım için bu, pandemi sırasında ertelenen tedavileri sekteye uğratacak ve kapasiteye ihtiyaç duyulacak sürekli yüksek bir yük anlamına geliyor, dedi.

Beklenen artış

Yaz sonunda, Halk Sağlığı Kurumu enfeksiyonun yayılmasında keskin bir artış öngördü ve Eylül sonunda zirve yaptı.

Tahmine göre, Stockholm Bölgesi'nde ayın son haftasında yaklaşık 450-580 kişi hastanede olmak üzere 8.500 ile 11.200 arasında enfekte olabilir.

Bratt, tahmin edilen seviyede değiliz. Ancak enfeksiyonun yayılması bu hızla devam ederse, birkaç hafta içinde bu seviyelere ulaşılabilir. Omicron'un en son varyantı BA.5'in oldukça bulaşıcı olduğu ve aşıyı atlayabildiği gösterilmiştir yorumu yaptı.

Yeni aşılar

Omicron varyantı BA.1'e karşı daha iyi koruma sağlaması gereken Pfizer ve Moderna'dan güncellenmiş aşılar teslim edilmeye devam ediliyor. BA.4 ve BA.5'e karşı da güncellenen Pfizer'den bir başka aşının Ekim ayında gelmesi bekleniyor.

Johan Bratt aşı için çağrıda bulundu:

Aşı olmamış vatandaşların aşı olmak için hareket etmeleri gerektiğini, belirtirken, aşı güvenlidir ve hastalığın ciddi seyrine karşı iyi koruma sağlar, dedi.

Bölgenin 18 yaş üstü nüfusunun yüzde 60,1'i şu anda üç doz aşı yaptırdı. Yüzde 20,6'sı dört doz aşı olurken, geriye kalan kısımın hala yeterli derecede aşı olmadığı biliniyor.

İsveç genelinde şuana kadar tespit edilen covid-19 vaka sayısı 2 milyon 578 bin 521 olarak kayıtlara geçerken salgın bağlantılı olarak 20 bin 100 kişi yaşamını yitirdi.

Editör: İsveç Gündemi