Büyük sağlık sorunlarına davetiye çıkaran sigara ile ilgili İsveç'te yeni bir araştırma yapıldı.

Araştırmaya göre sigara içenlerin DNA'larında zamanla değişim meydana geliyor. Özellikle hamilelik öncesi ve sonrasında sigara içen anne ve babaların çocukları sağlık konusunda problemli doğuyor. İlk zamanlarda bu çok fark edilmesede yıllar sonra bile olsa sigara kullanan hamilelerde çocukların dna'sında bozulmalar meydana geldiği ve bu bağlı olarak ciddi sağlık sorunlarının beraberinde geldiğine dikkat çekildi.

6600 çocuk üzerinde yapılan araştırmaya göre, siga içen ve sigaraya maruz kalan annelerin çocuklarında zeka gelişiminden, astım ve SIDS adı verilen birçok riski beraberinde getirdiği ortaya çıktı.

Sigaradaki kimyasal maddelerin çocuk sağlığı ve gelişiminde büyük sorunlar inşa ettiği belirtilirken, çalışmayı yapan araştırmacılardan Stephanie London verdiği örnekte: "Biz zaten sigaranın yarık dudak, damak problemleri ve buna benzer birçok diğer sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğini biliyorduk. Ancak yaptığımız araştırmada sigaranın zararları noktasında en önemli risklerden biri olarak karşımıza çıkan DNA'nın kimyasallara bağlı olarak değişimi artık sigaranın en korkunç yüzlerinden birini bize gösterdi" süreç içerisinde bu çalışmanın daha ileriye gideceğini ve sigaranın sağlık üzerindeki olumsuz etkileri konusunda toplumsal bilinci artırmaya çalışacaklarını belirterek, sigara = ölüm şeklinde niteledi.
Editör: İsveç Gündemi