Almanya, diğerlerinin yanı sıra hükümete maskeleri herkes için zorunlu hale getirmeyi önererek, sonbahar ve kış boyunca bir enfeksiyon dalgasını önlemek amacıyla ulusal Coronavirüs kısıtlamalarını sıkılaştırma yolunda ilk adımı attı.

Geçen hafta yayınlanan bir basın açıklamasında, ülkenin Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ile birlikte, salgınla mücadelenin yasal dayanağı olan Enfeksiyondan Korunma Yasası'nın (IfSG) daha da geliştirilmesi için bir teklif hazırladı.

"Sonbahar ve kış, COVID-19 vakalarında beklenen mevsimsel bir artış ve sağlık sistemi ve diğer kritik altyapı üzerindeki artan yük ile ilişkilidir. Bu nedenle, değiştirilmiş bağlantı kuralları gereklidir. Teklif, 1 Ekim 2022'den 7 Nisan 2023'e kadar duruma uyarlanmış yasal bir temel sağlıyor" dedi.

Sağlık Bakanlığı, yasanın neleri kapsadığını açıklayarak yaptığı açıklamada, Almanya'nın öneriyi kabul etmesi halinde hava ve uzun mesafe toplu taşıma araçlarında maskelerin zorunlu hale geleceğine dikkat çekti.

Aynı zamanda, hastanelere, tam ve yarı yatan hasta bakım tesislerine ve ayrıca ayakta tedavi hizmetlerindeki çalışanlara erişim için maskeler ve COVID-19 negatif test sonuçları zorunlu olmaya devam edecek.

Maske takma zorunluluğundan sadece tedavisi maske takılmasına engel olan hastalar muaf tutulacaktır. Oysa test yükümlülüğünden muafiyet, yalnızca yeni aşılanmış ve virüsten yeni kurtulmuş kişiler olacaktır.

Teklifi yorumlayan Almanya Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach, bu kış Almanya'nın Coronavirüs için daha iyi hazırlanması gerektiğini kaydetti ve IfSG'de yapılan ayarlamaların yeni aşılarla aşı kampanyasını, testini içermesi nedeniyle mümkün kılacağını iddia etti ve tedavi konsepti ve en savunmasız kişileri korumak için önleyici tedbirler vurgusu yapıldı.

"Böyle bir IfSG aşamalı modelle, federal ve eyalet hükümetlerine pandemi önleme için yasal olarak güvenli araçlar sağlıyoruz. Bu, özellikle risk altındaki kişiler için ülke çapında maske kullanımını ve hedefli testleri içerir. 1 Ekim'den itibaren ülkeler maske şartını kapalı mekanlarda kullanabilir. Durum gerektiriyorsa açık hava etkinliklerinde de maske zorunlu oluyor, kamusal alanlarda üst limitler var" dendi.

Bakanlığa göre, teklifle ilgili kararın Federal kabine tarafından Ağustos ayında alınması gerekiyor.

Önerinin kabul edilmesi halinde hava ve şehirlerarası toplu taşımada maske zorunlu hale gelecek. Daha sonra, yerel toplu taşıma araçlarında ve halka açık kapalı alanlarda maskelerin zorunlu hale getirilmesi gibi daha katı kısıtlamalar isteyip istemediklerine Federal Hükümet karar verecek. Ayrıca, sığınmacıları barındıran merkezler, gözaltı merkezleri, çocuk evleri, okullar ve kreşler gibi belirli topluluk tesislerinde testlerin zorunlu hale getirilmesi öngörülüyor.

Federal Hükümet ayrıca halka açık alanlarda 1,5 metrelik bir mesafeyi koruma ve halka açık iç mekanlardaki etkinlikler için insanlar için üst sınırlar koyma zorunluluğu getirebilir.

Editör: İsveç Gündemi