Ramazan'da bu sene 17 saati aşkın süre oruçlu olunacak. Haliyle tok tutan yiyeceklere ve en önemlisi de susuzluğa derman olacak içeçeklere ihtiyaç duyulacak.

Peki sahurda tok tutan yiyecekler listesinde neler var? Hangi içecek Ramazan ayında susuzluğunuzun dermanı olacak?

Ünlü Profesör Canan Karatay'ın çok önemli uyarısıyla başlayalım. Profesör Karatay, sahurda karpuz yemeyin diyor. Sebebini de Karatay,"Karpuzun lifi olmadığı için kan şekerini aniden yükseltir ve çok çabuk acıktırır" diyerek özetliyor.

Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine ise peynir ve köfteyi de yerleştiriyor. Mercimek çorbası, ceviz, fındık, fıstık, içli köfte de önerilerinin başında geliyor. Kızartmalardan ise kesinlikle uzak durulmasını istiyor.

SAHURDA TOK TUTAN YİYECEKLER NELERDİR?

Sahurda tok tutan yiyecekler listesinin başına uzmanlar ekmeği koyuyor. Elbette beyaz ekmek değil tam tahıllı ya da çavdar ekmeği öneriliyor. Sahurda yiyeceğiniz iki dilim ekmek ihtiyacınız olan karbonhidrat için bire-bir çözümdür.

HİNDİ ETİ VE BULGUR PİLAVI YİYİN!
Sahurda emilimleri diğer besinlere kıyasla daha yavaş olan, kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer besinlere kıyasla daha fazla tokluk veren besinler tercih edilmelidir. Et, tavuk veya hindi, süt, peynir, yoğurt, yumurta, mercimek vb. kuru baklagiller, bulgur ve sebze gibi besinler ve/veya bu besinlerden oluşan yemekler tüketilmelidir.

TEREYAĞINDA YUMURTA 24 SAAT TOK TUTAR
Sahurda yumurta tok tutar. Neden mi? Bilinen iki çeşit örnek proteinden biri anne sütü diğeri yumurtadır. Anne sütünden sonra en kaliteli protein olması, uzun süreli doygunluk hissi sağlaması ramazan ayında sahur sofralarında yumurtanın bulunmasını gerekli kılıyor.

Canan Karatay sahur sofrasının baştacı olarak yumurtayı gösteriyor ve şunları söylüyor;

-"Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli.Yumurta ve tereyağından aldığınız enerji sizi 24 saat tok tutabilir."

SAHURDA ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI YİYİN
Sahur sofrasında tuzlu yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Ancak zeytin hariç. Profesör Doktor Canan Karatay sahurda tok tutan yiyecekler listesine zeytin ve zeytinyağını da alıyor ve şunları söylüyor;

-"Sahurda zeytin ve zeytinyağı yiyebilirsiniz. Yağın verdiği enerji sizi 72 saat götürür. Dinç tutar, başınız dönmez."

TARÇINLI SÜT İÇİN
Tarçın üzerine yapılan sayısız çalışmanın sonuçları bir tutam tarçının dahi yemek sonrası insülin tırmanışlarını engelleyip, açlıklara son verdiğini göstermiştir. Ramazanda kan şekerinin dengelenmesinin yanı sıra trigliserid ve kolesterol seviyelerin düşürülmesi isteniyorsa düzeli olarak her gün silme bir çay kaşığı kadar tarçın tüketilebilir. Sahurda içeceğiniz 1 çay kaşığı tarçın eklenmiş 1 su bardağı yarım yağlı süt bir sonraki gün daha rahat oruç tutmanızı sağlar.

ÇÖREKOTU
Ölümden başka birçok derde deva olduğu söylenen çörekotu İçerdiği sağlıklı yağlarla tokluk hissi yaratır. Sahurda öğütülerek ya da tam haliyle salatalara, yoğurda eklenebilir. Maydanoz, dereotu, nane, fesleğen gibi yeşilliklerle hazırlayacağınız bir sahur kahvaltısına serpeceğiniz çörekotu kilo kontrolünüzü sağlarken, aynı zamanda mide ve barsak sisteminin de desteklenmesinde etkili olacaktır.

MADEN SUYU İÇİN ÇÜNKÜ...
17 saat oruçlu kalacağınız düşünülecek olursa sahur sofranızda doğru yiyecekler kadar doğru içecekler de olmalı. Eğer tansiyon probleminiz yoksa terleme ile vücuttan kaybedilen elektrolitleri yerine koymak için 1 şişe doğal maden suyu için. Her sahurda en az 3 bardak su içmeyi ihmal etmeyin.

SAHURDA SÜT İÇİN ÇÜNKÜ...
Biri iftarla sahur arasında biri sahurda olmak her gün 2 bardak süt içilmeli. Süt önemli bir kalsiyum ve D vitamini kaynağı olması tok tutarak açlık hissini bastıracaktır.

KURU FASULYE
Fasulye mükemmel tokluk hissi sağlayan bir baklagil türüdür. Haliyle de sahur sofranızda bolca bulundurun. Kuru fasülye yemeği pişirebileceğiniz gibi piyaz olarak da tüketebilirsiniz.

SAHURDA YENİLMESİ ÖNERİLEN

Krom kan şekeri düzenleyen bir mineraldir. Yulaf, peynir, ısırgan otu, meyan kökü, buğday, süt ve süt ürünleri, yer fıstığı önemli krom kaynaklarıdır. Sahurda tüketmeniz öneriliyor.

YEŞİL ÇAY İÇİN


Yeşil çay tüketimi kalbin endotel fonksiyonun yükseltilmesinde etkilidir. Herhangi bir sağlık probleminiz yok ise ramazanda günde 2–3 fincan yeşil çay içerek kalbinizi ve bedeninizi mutlu edebilirsiniz.

KEFİR BESLEYİCİDİR
Sindirimi ve hazmı kolay, besleyici bir içecektir. Tıpkı yoğurt gibi sindirim sisteminin desteklenmesine yardımcı bir fermente edilmiş süt ürünüdür. Yoğurttan daha yoğun olan probiyotik içeriği ile barsaktaki iyi huylu bakterilerin artmasına yardımcı olur, kötü huylu bakterilerin yerleşmesini önler.

Laktoz intoleransı olan, mide problemleri olan bireyler tarafından da rahatlıkla tüketilebildiği için kıymetlidir. İçeriği zengin mineral, vitaminlerle dolu kefir sıcak yaz günlerinde sıvı alımını arttırmak için kullanılabilecek serinletici bir içecektir. Kefir; Bağışıklık sistemini güçlendirir, mide barsak florasını dengeler, hazmı kolaylaştırır, kabızlığı önler, kansere karşı koruyucudur, yüksek tansiyon, kolesterol düşürülmesinde etkilidir.

CANAN KARATAY : SAHUR ÖNERİLERİ

Ramazanda bol bol ayran, yoğurt ve zeytinyağlı etli yemekler ile kuru fasülye tüketilmesini öneren Canan Karatay, sahurda ne yemeli hangi sahur yemekleri tok tutar sorusuna da yanıt verdi ve şu sıralamayı yaptı.

-Sahura kadaruyumuyorsanız azar azar sık sık su ve ayran için yoğurt yiyin. Özellikle evde yapılmış yoğurt çok önemli 

-Çok tatlı, şeker ve ekmek
yememek gerekiyor. Bunları yerseniz vücutta 24 saat etkili oluyor. 

-Sahurda tuzda çok önemli. Ancak kaya tuzu kullanmak şart. Kaya tuzu doğal mineral ve doğal vitamin sağlıyor. Tuzdan korkmayın. 

-Tatlı olarak bir baklava yiyebilirsiniz. Ancak en sağlıklı tatlı güllaçtır. Bir de hoşaf çok önemlidir. Gece boyunca içilebilir, sahurda da iftarda da içilebilir. 

-Sahurda hiç meyve yemeyin! Meyve şekerdir sizi susatır. 

SAHURDA NELER YENİLMEMELİ?

Sahurda tok tutan yiyecekler kadar sofranızdan kaldırmanız gereken gıdalar da önemli. Sahur sofrasında tuz oranı yüksek yiyeceklerden uzak durmak gerekiyor. Salam, sosis, sucuk, tuzlu peynirler, pastırma ve zeytinleri sahur sofranızdan kaldırın.

SAHURDA BUNLAR YENİRSE SUSUZLUĞU ARTIRIR
Kızartmalar ve yağ oranı yüksek yiyecekler gün içinde susuzluğunuzu fazlasıyla artırır. Oruçluyken susuzluk çekmemek için bunları yemeyin; 
-Patates kızartması, 
-Börek
-Açma 
-Pilav
-Pizza

SAHURDA ÇAY İÇMEYİN ÇÜNKÜ...
Şayet sahurda çay içmek gibi bir alışkanlığınız varsa bundan da vazgeçin. Çünkü çay içeriği itibariyle idrara çıkma oranını artırır. Bu da vücuttan hızlı bir şekilde su atılması manasına gelir. Bu yüzden oruçluyken çok susuzluk çekebilirsiniz.

SAHURDA BUNLARI YEMEYİN ÇABUK ACIKTIRIR
Sahur sofrasında tok tutan yiyecekler bulundukmak kadar açlığınızı artıran yiyeceklerden uzak durmak da önemli. Sahurda yenen şekeri yüksek yiyecekler kan şekerinizi hızlı düşüreceği için daha çabuk acıkmanıza neden olur. O nedenle özellikle sahurda tüketmemeniz gereken yiyecekler şunlar;
-Kek
-Kurabiye
-Tatlı
-Çikolata
-Bal 
-Reçel ve bunun gibi şekeri yüksek yiyecekler.

İnternethaber.com

Editör: İsveç Gündemi