AstraZeneca'nın kullanımını durduran İsveç'ten flaş bir iddia geldi. O iddiaya göre ülkenin yeni tercihi Rus Sputnik V aşısı. Hatta bazı şirketler üretim için sıraya bile girdi.

İsveç ve İngiltere merkezli AstraZeneca aşısının Avrupa’daki bazı kişilerde kanda pıhtıya sebep olduğu öne sürülmüş, çok sayıda ülke aşının kullanımını durdurmuştu. Bu durum Avrupa'yı yeni aşı arayışlarına itti. İsveç'te yayın yapan Svenska Dagbladet gazetesi, bazı İsveçli şirketlerin Rus koronavirüs aşısı Sputnik V’yi üretmeye hazır olduklarını ifade ettiklerini yazdı.


İsveç'teki aşılama kampanyasının koordinatörü Richard Bergström, Rus aşısının İsveç’te üretilmesi ile ilgili görüşmelerin yapıldığını ifade etmişti. Avrupa İlaç Ajansı da Sputnik V'nin Avrupa Birliği standartlarına göre test edileceğini duyurmuştu.

Dünyanın tescil edilen ilk koronavirüs aşısı olan Sputnik V'nin İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya’da üretilmesi konusunda anlaşmaya varılmıştı. İsveç de aşıyı üretmesi durumunda, Avrupa'da Sputnik V'yi üreten 5'inci ülke olacak.

Editör: İsveç Gündemi