HMGB1 proteini vücudun bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine neden olur. Ancak proteine ​​saldıran antikorlar hayvan testlerinde zaten geliştirilmiştir.

Araştırmacı Ulf Andersson, bu çalışmanın hayat kurtarabileceğini düşünüyor mu?

Amerikalı meslektaşı Kevin Tracey ile 20 yıldır HMGB1 proteinini araştırıyor.

Karolinska Enstitüsü Kadın ve Çocuk Sağlığı Bölümü kıdemli profesör Ulf Andersson, "Hiç kimse bunu bir ilaç olarak geliştirmek için bir kuruş yatırmak istemedi. Aniden covid-19 ile karşılaştık ve sonra tüm puzzle parçaları ortaya çıktı" dedi.

Andersson ve Tracey'nin araştırması, HMGB1 proteininin şiddetli viral enfeksiyonlarda nasıl pnömoniye neden olduğunu göstermektedir. 

Şöyle çalışıyor:

Covid-19 ağır hastalarda, akciğerlerde geniş hücre ölümüne yol açar. Hücreler öldüğünde, DNA, RNA, histonlar ve HMGB1 proteini gibi diğer maddeler, daha sonra reseptör RAGE'ye bağlanan tehlike molekülleri ("tehlikeli moleküller") olarak toplanır.

Bir sonraki adımda, karışım normal olarak molekülleri küçük parçalara bölen lizozomlar olarak adlandırılan akciğer hücrelerini saflaştırma sistemine girer.

Ancak çok fazla HMGB1 varsa, sistem çökebilir. Protein, bir deterjan olarak yüksek konsantrasyonlarda işlev görür ve lizozomların zarlarında delikler açar. Daha sonra tehlike molekülleri hücrelerin başka bir kısmına "sitoplazmaya" sızar ve iltihaplanmaya neden olan bir sitokin üretimi üretir.

Süreç o kadar güçlü olabilir ki araştırmacılar bunu bir sitokin fırtınası olarak tanımlarlar. Sıklıkla hastanın ölümüne yol açan güçlü bir iltihaplanma ile sonuçlanır.

Hücreler patlar ve sitokin fırtınası oluşturur

Sadece bu da değil. Akciğer kanseri hücreleri öldüğünde, HMGB1 proteini erkek farelerde dişilere göre çok daha büyük bir ölçekte salınır. Dişi farelerdeki akciğer hücreleri pnömoni nedeniyle öldüğünde, HMGB1 bırakmadan küçülürler. Erkeklerde ise sitokin fırtınasına yol açan işlemi başlatan hücreler patlar.

Ulf Andersson, "covid-19'da daha fazla erkeğin ölmesinin nedeni bu olabilir."

Ulf Andersson ve Kevin Tracey önderliğinde, proteinin HMGB1 inhibitörü olarak adlandırılan farelerde ilerlemesini engelleyen bir antikor geliştirildi. Bir sonraki adım, antikorun insanlar üzerinde test edilmesini sağlamaktır.

Andersson, "HMGB1 olduğunu düşündüğüm şey inflamasyonun gücü için çok önemliyse, o zaman bu herhangi bir şey kadar iyi olabilir" dedi.

Global test umudu

Daha da iyisi, antikora dayanan bir ilacın çok çeşitli kullanımlara sahip olabilmesidir diyen Andersson, "Antikorumuz covid-19'da çalışıyorsa, muhtemelen diğer ciddi virüslere karşı da çalışacağı söyleniyor" ifadeleri kullandı.

Belirli bir HMGB1 inhibitörünün umutlarının yanı sıra, HMGB1'in iltihaplanmaya neden olma yeteneğini baskılayan diğer etkiler için zaten birçok ilaç onaylanmıştır. Bunlar klorokin, heparin, nikotin ve statinler gibi maddeleri içerir.

Ulf Andersson, dünyanın dört bir yanındaki doktorların nöroşirürji ve moleküler tıp profesörü Kevin Tracey ile Molecular Medicine dergisinde yayınladığı bir makalenin rehberliğinde covid-19'a karşı daha fazla test yapılmasını umuyor.

Editör: İsveç Gündemi