Ölüm vakalarının yaklaşık yüzde 15'inde ölüm nedeninin covid-19 dışında olduğu düşünülüyor.

İnceleme, 31 Temmuz'a kadar bölgenin hastanelerinden birinde ölen covid-19'lu 123 hastayı içeriyor. Bunlardan 98'i genel hastanede, 25'i yoğun bakımda öldü. Ölüm nedeni, ölüm belgesinde covid-19 olarak belirtilmiştir, ancak diğer hastalık durumları ölüme katkıda bulunmuş veya bazen ölümün belirleyici nedeni olabilir. Örneğin şiddetli kalp hastalığı veya ilerlemiş kanser gibi rahatsızlıkları olan kişilerde covid-19 tespit edilmesi nedeniyle, ölüm raporlarına covid-19 yazılsa da bunların bazıları taşıdıkları hastalıklara bağlı ölmüş olabileceği düşünülüyor.

Yoğun bakım ünitesinde ölenler arasında covid-19, vakaların büyük çoğunluğunda, yani yüzde 72'sinde baskın ölüm nedeni olarak kabul edildi. Hastanedeki diğer bölümlerde ölenler arasında, covid-19'un diğer hastalıklarla birlikte katkıda bulunan bir neden olması daha yaygın görülüyor. Bu oran yüzde 60 şeklinde ortaya çıkıyor.

Östergötland Bölgesi'nde tıp direktörü Stefan Franzén, bir basın açıklamasında, tıpkı hastaneler dışında ölenler arasında olduğu gibi, hastanelerde hem normal odasında hem de yoğun bakımda ölümlerin yaklaşık yüzde 15'inde ölüm nedeninin COVID-19 dışında olduğuna karar verildi ifadeleri kullandı.

"Bu tür bir incelemeler, resmi ölüm istatistiklerine tamamlayıcı bir resim sağlar. Sayıların farklı olmasına izin veren başka bir metodoloji daha var. Ulusal ve uluslararası karşılaştırılabilirlik için resmi istatistiklere güvenmemiz gerekiyor, ancak incelememiz resmin daha karmaşık olduğunu gösteriyor" yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi