İsveç buraya Çin virüsü için gelen hava yolcularını şimdilik kontrol etme gereği duymadığını söyledi. Hastalık hala Çin için yerel olarak kabul ediliyor ve riskin küçük olduğu belirtildi.

Çeşitli ülkelerden gelen resimler, havaalanı personelinin yolcuları hastalara nasıl yönlendirip yönlendirmediklerini hızlıca belirlemek için yolculara nasıl yönlendirdiğini göstermektedir. Vücut sıcaklığı bir saniye içinde gösterilir.

Halk tarama otoritesinde Devlet Epidemiyolog Yardımcısı Anders Wallensten, İsveç'te henüz herhangi bir tarama yapılmamasına rağmen, "İsveç bekliyor, bunun artık tedbirlerle gerekli olduğunu düşünmüyoruz. Virüsü her şeyden önce Çin için yerel olarak görüyoruz ve şimdi buraya gelme olasılığı az. Ama durumu takip ediyoruz" dedi.

Yetkili, diğer ülkelerde gerçekleşen taramanın etkisinin de belirsiz olduğunu açıkladı. Şimdiye kadar, virüs çok yeni ve bulaşıcılık, enfekte olma ve inkübasyon süresinin ne kadar uzun olduğu hakkında çok az şey biliniyor yorumunda bulunarak: "Tarama zaten sadece hasta olanları yakalar. İki gün sonra hastalanabilirsiniz" dedi.

Bulaşıcılık değişir

Farklı virüsler için inkübasyon süreleri oldukça değişkendir. Bu tür virüsler için iki gün ila iki hafta sürer, ancak genellikle yaklaşık yedi gün sürer. Kimse Çin'den gelen bu virüsün nasıl olduğunu tam olarak bilmiyor. Nasıl bulaştığından emin değil, ancak hava yolu virüslerinin hapşırırken veya öksürme sonucu bulaşması yaygındır.

Wallensten, "Bunlar sadece yakında bilgi almayı umduğumuz şeyler" diyerek vakanın şuanda Çin'de etkin olduğunu ifade etti.

Fotoğraflarda maske kullanılması ile ilgili değerlendirme yapan yetkili: "Halk arasında maske enfeksiyonu önlemek için öncelikle diğer insanlar tarafından giyilir. Ağız koruyucusunda normal öksürmekten daha iyidir" dedi.

Bununla birlikte, kendinize bulaşmamak için çok iyi yardımcı olmaz. Her durumda, daha basit varyantlarla ağız koruması yok, diye açıklıyor.

İşbirliği içindeyiz

Anders Wallensten, "Tedbirler alınırsa, Halk Sağlığı Kurumu bölgelerdeki ve havaalanlarındaki enfeksiyon kontrolü ile işbirliği yapacak" diyerek, Dünya Sağlık Örgütü'nün talimatlarını ve durumu takip ediyoruz ifadeleri kullandı.

Swedavia basın sekreteri Ellen Laurin, İsveç'te dört havalimanında karantina bölümü olduğunu söyledi. Stockholm Arlanda, Göteborg Landvetter, Malmö ve Umeå'daki havaalanları. Bu, çeşitli ilgili makamlarla temas için özel prosedürler olduğu anlamına geliyor.

"Hazırlığımız var, ama şu anda hiçbir şey yapılmıyor. Halk Sağlığı Kurumu ve bölgelerdeki enfeksiyonların korunması ile sürekli temas halindeyiz" dendi.

İsveç havaalanlarında diğer ülkelerin sahip olduğu ısı kameraları gibi ekipmanlar olup olmadığı söylenmezken, Swedavia'nın sorumlu makamlar tarafından gerekli görülen önlemleri alacağını garanti edeceği söylendi.

Editör: İsveç Gündemi