Son yıllarda, özellikle yaz aylarında İsveç'te sıkça kene ısırma olaylarıyla karşılaşılıyor.

İsveç'teki tıp dergisi Läkartidningen'in yazdığı araştırmalar, Norrbotten'deki Taiga kalelerinin yarısından fazlasında öldürücü kenelerin görüldüğü belirtildi.

İsveç'te yaygınlaşan kene vakaları ve zehirlenmelerin arkasında olduğu düşünülüyor. Derginin araştırmasına göre keneler kuşlar aracılığıyla merkezlere geliyor.

İlk olarak 2016 yılında Bothnia Körfezi'ndeki adalar ve yarımadada  Tayga kenesi olarak adlandırılan bu keneler keşfedilmişti. Şimdi aynı araştırmacılar, alışılmadık derecede yüksek riski olan kenelerin büyük bir kısmının, çok rahatsız edici semptomlara neden olabilen Lyme Nöroborreliosisine neden olabilecek zehirli baktererilere sahip olan enfeksiyonlar taşıdığı kenelerin varlığından bahesediyor.

Buna ek olarak, tayga kenesi, normal keneye göre tamamen farklı bir hastalık olan TBE'nin daha tehlikeli bir çeşidini yayabilir dendi.

Uppsala Üniversitesi'nde tıbbi entomoloji emekli profesörü olan Thomas Jaenson, "Bothnia Körfezi'ndeki bazı adalarda bu kene türü çok yaygındır" dedi.

Linköping Üniversitesi'ndeki araştırma görevlisi Peter Wilhelmsson ile birlikte, zelirli keneler ile ilgili 262 tayga kenesini analiz etti.

Tıp Dergisi'nde yayınlanan sonuçlar, kenelerin yüzde 56'sının kene iğnesiyle enfekte olduğunu göstermektedir. Bu kene kaynaklı bakterilerin yaklaşık yüzde 36'sından önemli ölçüde daha yüksek bir oranı temsil eder dendi.

Keneler, farklı hastalık tiplerine neden olabiliyor. Kenelerin kazların göçüyle birlikte birçok noktaya yayıldığı belirtildi.

Uzmanlar kenelere karşı çok dikkatli olması gerektiği hususunda uyarılar yapıyor.

Editör: İsveç Gündemi