Norveç Halk Sağlığı Kurumu (FHI)'unda başhekim olan Preben Aavitsland, ülkede baskın virüs olan H1N1, birkaç yıldır ortalıkta görünmeyen domuz gribine evrileceğini söyledi.

Norveç FHI domuz gribinin bu yıl Norveç'te görülmeye başlandığını ve etkili olacağı konusunda uyardı.

H1N1 uzun zaman önce İspanyol gribine neden oldu ve 2009 domuz gribi salgınına yol açtı.

Ülkede halihazırda dolaşımda olan virüsün domuz gribinin soyundan geldiğini ve mevcut aşıların bu virüse karşı yeterince güçlü olmaması endişe yaratıyor dendi.

FHI bir raporda, grip aşısının bu yılki varyanta, yani domuz gribine karşı ne kadar iyi olduğu belirsiz olduğunu yazdı.

Dünya genelinde her yıl 10 milyondan fazla kişi tüberküloza yakalanıyor Dünya genelinde her yıl 10 milyondan fazla kişi tüberküloza yakalanıyor

Gribin sağlığı olumsuz etkilemesi yönündeki endişeler artarken, FHI virüsün ciddi hastalık ve ölüme yol açmasının çok muhtemel olmadığını da vurguluyor.

DSÖ daha önce üç virüsün, grip, RS virüsü ve covid-19'un birlikte bu kış Avrupa'da sağlık hizmetleri ve nüfus üzerinde yüksek bir etkiye sahip olabileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.

Halk Sağlığı Otoritesi ayrıca virüsün İsveç sağlık hizmetlerinde gergin bir duruma yol açabileceği konusunda alarm verdi.

Son günlerde İsveç'te özellikle RS virüsünün çocuklarda aşırı görülmeye başlandığı ve vaka sayılarının arttığı gözlemlenirken, Almanya'daki acillerde yer kalmadığı ve çok fazla çocuğun hastalanması nedeniyle ülke sağlık sisteminde kaotik bir durum yaşanmasına neden olduğu söyleniyor.

Editör: İsveç Gündemi