Peki klasik maske yerine yüz siperi (koruyucu kalkan) kullanabilir miyiz? Yüz siperi, maskenin yerini alır mı ?

Cevap, hayır.

Zira sağlık otoriteleri, enfekte (Covid-19'a yakalanan) bir kişinin virüs damlacıklarını başkalarına yaymasını engelleyip engellemediğine dair araştırmaların henüz yetersiz olduğu gerekçesiyle maske yerine şeffaf plastik siperlerin kullanımı önermiyor.

Bununla birlikte ilave koruma isteyenler maskeye ek olarak yüz siperi takabilir.

Johns Hopkins Hastanesi biyo-kontrol biriminden Christopher Sulmonte, yüz siperlerinin gözleri korumanın yanı sıra fiziksel bir bariyer olarak insanı yüzüne dokunmaktan caydırmak gibi bir faydasının olduğunu belirtiyor.

Bu arada, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezine (CDC) göre, şu ana kadar yapılan araştırmalar virüsün yayılmasını önlemek için en iyi siperin tepesinde başlık (kapşon) olanlar olduğu veya yüzün yanlarını ve altını kapatacak şekilde dizayn edilen siperler olduğunu gösteriyor.

Bunun nedeni, siperlerin hapşırma, öksürme ve konuşmadan kaynaklanan damlacıkların yayılmasına daha az yer bırakması olarak gösteriliyor.

Öte yandan CDC, maskeye ilaveten yeniden kullanılabilir bir yüz siperi taktığınızda, her kullanımdan sonra mutlaka temizlemeniz gerektiğini belirtiyor.

Ayrıca kurum, siperi çıkarmadan önce ve çıkardıktan sonra ellerinizi yıkamanız gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Editör: İsveç Gündemi