Eurostat’ın verilerine göre, AB ülkeleri arasında kronik depresyon hastalığının nüfusa oranla en fazla olduğu ülke Slovenya oldu. Slovenya nüfusunun yüzde 15.1’i 2019 yılında kronik depresyon ile mücadele etti. Koronavirüs pandemisi ile birlikte bütün dünya evlerine kapanırken kronik depresyon vakalarında da ciddi artış yaşandı. Bu alanda Slovenya’nın ardından Akdeniz ülkesi Portekiz geldi. Portekiz’de nüfusun yüzde 12.2’si kronik depresyon hastalığını yaşıyor. Dünyanın ne refah ülkelerinin yer aldığı İskandinav bölgesinde yer alan İsveç, nüfusa oranla en fazla kronik depresyon hastasının olduğu üçüncü ülke konumunda. İsveç nüfusunun yüzde 11.7’si bu rahatsızlıkla mücadele ediyor.

Türkiye, psikolojik hastalıklarda en sık görülen kronik depresyonda Avrupa ülkeleri arasında ilk 10 sırada yer alıyor. Eurostat’ın verilerine göre, 2019 yılında Türkiye nüfusunun yüzde 9’u kronik depresyon rahatsızlığı ile mücadele ediyor. AB’nin nüfusu en kalabalık ülkesi olan Almanya’da ise bu oran yüzde 11.6 olarak belirtildi. Buna karşılık olarak, kronik depresyon bildiren kişilerin oranının en düşük olduğu ülkeleri ise yüzde 3.5 ile Malta, yüzde 2.7 ile Bulgaristan ve yüzde 1 ile Romanya oldu.

KRONİK DEPRESYON VAKALARI EN ÇOK KADINLARDA GÖRÜLÜYOR

2019 yılında, tüm AB üye devletlerinde kronik depresyon bildiren kişilerin oranı kadınlarda erkeklerden daha yüksek gerçekleşti. Portekiz, yüzde 16.4 ile kronik depresyon bildiren kadınların en yüksek payını kaydederken, onu Slovenya yüzde 16 ile yakından takip ediyor. Slovenya ayrıca kronik depresyon bildiren erkek nüfusunun da olduğu ülke konumunda.

Editör: İsveç Gündemi