İlk olarak 2019'un son günlerinde Çin'in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve buradan dünyaya yayılan koronavirüs (Kovid-19) gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olamaya devam ediyor. Virüs dünya genelinde 10 milyonlarca insana bulaştı, 4 milyondan fazla kişi ise virüsün kurbanı oldu.


Salgın ile bilim dünyası da neredeyse tüm mesaisini bu virüsü anlamaya ayırmış durumda. Bu kapsamda pek çok çalışmaya imza atıldı.


Ezber bozan sonuçlar
Stockholm'de yapılan son araştırma bilim dünyasının gündemine tabiri caizse bomba gibi düştü. Zira bu araştırma ile koronavirüsün etkisi hakkında ezber bozan sonuçlara ulaşıldı.


En şanslı yaş grubu onlar deniyor
İsveç, Stockholm'deki Karolinska Enstitüsü'nde görev alan ekip 20 ila 30 yaş arası 660'tan fazla kişiden gelen verileri mercek altına altı. İncelenenlerin dörtte birinden fazlasının (yüzde 27) daha önce enfekte oldukları belirlendi.



Şanslılar çünkü...
Araştırmacılar, katılımcılardaki akciğer fonksiyonunun Covid-19 enfeksiyonundan bağımsız olarak benzer olduğunu söyledi. Başka bir deyişle çalışma ile bu yaş grubundaki kişilerin akciğer fonksiyonunun Kovid-19'dan etkilenmediği belirlendi.


Benzer bir çalışma Almanya'da çocuklar için yapıldı. Bochum'daki Üniversite Çocuk Hastanesi'nden yapılan araştırmada 5 ila 18 yaş arasındaki çocuklar için de aynı sonuca ulaşıldı.


Hangi aşı ne kadar koruyor?

Koronavirüs son dönemde varyantlar ile gündemde. Bu varyantlardan en dikkat çekeni ise DSÖ'nün 'endişe verici' olarak nitelendirdiği Delta. Delta varyantının daha bulaşıcı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış durumda.


Bu varyant küresel vaka artışının bir numaralı nedeni olarak gösteriliyor. Peki hangi aşı Delta'dan ne kadar koruyor? İşte yapılan son araştırmalara göre, koronavirüs aşılarının Delta'ya karşı sunduğu koruyuculuk oranları...

Editör: İsveç Gündemi