Tedavilerde kanın inceltilmesine rağmen, yoğun kan pıhtıları büyük bir sorundur.

Karolinska Enstitüsü'ndeki araştırmacı Petter Brodin, "Kan pıhtıları, covid-19'lu hastalar için çeşitli zorluklardan biridir. Ölüme yol açabilir" dedi.

Korona virüsü sadece solunum problemlerine ve yüksek ateşe neden olmaz. Kan da etkilenir ve birbirine yapışır. ABD ve Hollanda'daki doktorlar ve araştırmacılardan gelen çeşitli raporlar, diğerleri arasında, Washington Post'un bildirdiği gibi, covid-19'lu birkaç hastanın ciddi kan pıhtılarından şikayetçi olduğunu gösteriyor.

Karolinska Enstitüsü'nde immünoloji uzmanı doktor ve öğretim görevlisi Petter Brodin, "Bu büyük bir problem ve tam olarak neden olduğunu bilmiyoruz" dedi.

"Kullanımı çok zor"

Enfeksiyonlarda kanın pıhtılaşabileceği, birbirine yapışabileceği yeni bir bilgi değildir. Ancak bunun özellikle korona hastalarında nasıl olduğu muhtemelen farklıdır.

Brodin, "Tipik enfeksiyon seyrini takip etmez. Bağışıklık sistemi virüse tepki verdiğinde, bağışıklık sisteminin bir parçası olan tamamlayıcı sisteminde aktive edildiğine inanıyoruz. Bu aynı zamanda pıhtılaşma sisteminide harekete geçirir, ancak sadece esas olarak otoimmün hastalıklarda gördüğümüz bir şekilde" ifadesinde bulundu.

Petter Brodin, bağışıklık sistemindeki antikorlar vücudun kendi proteinlerine saldırdığında ve bazen kan pıhtılarına yol açtığında, kursun bir dereceye kadar SLE gibi kronik enflamatuar hastalıkları olan hastaları anımsattığını söylüyor.

Bunun tedavisi zordur. Kan incelticiler ve alınan önlemler her zaman yeterli etki yaratmaz.

"Bazen idare etmek zor olabilir. Bazı hastalar akciğerlerdeki büyük kan pıhtılarından ölür. Normalde kullandığımız yaygın antikoagülan tedaviler, tıkaçları önlemek için her zaman yeterli değildir. Kan pıhtılaşmasını etkilemek için çeşitli yollar vardır ve bu hastaların bakımında farklı yöntemler kullanılır. Ancak bir doz inceltme kadar basit değil ve her şey iyi olacak. Bunu gerçekten önlemek için muhtemelen bağışıklık sisteminin altında yatan reaksiyonu daha iyi anlamamız gerekir."

"Çok karmaşık"

Bilim adamları şimdi bilmeceyi çözmek için çalışıyorlar. Petter Brodin birkaç meslektaşımla birlikte çalışıyor ve gelişimi inceliyoruz diyor.

Brodin, "Bununla ilgili bilgi durumunu inceliyoruz ve bağışıklık sisteminin aktivasyonu ile kan pıhtıları arasındaki bağlantıyı özetlemeye çalıştığımız klinisyenler ve doktorlar için bir makale yazıyoruz. Bu virüs hakkında her hafta yeni bir şey öğreniyoruz ve herkesin bir çözüm bulmasına yardımcı olması çok önemlidir" dedi.

İsveç'te sağlık hizmetleri arasında bu ne kadar yaygın olarak biliniyor?

Brodin, "Sağlık hizmetlerinde çalışan herkesin covid-19 hastalarının ciddi kan pıhtılaşması riski olduğunun farkında olduğunu söyleyebilirim. Bilinmiyor değil. İsveç, korona hastalarına büyük bir özen gösteriyor" ifadeleri kullandı.

Bu önlenemez mi?

"Henüz değil. Önce vücutta neler olduğunu anlamak gerekir. Şu anda araştırılan şey bu. Ancak bundan sonra bunu önlemenin bir yolunu bulabiliriz. Ama çok karmaşık. Bu çok kritik hastalar için vücutta aynı anda olan birçok şey var. Ne olduğunu bilmek kolay değil" dedi.

Editör: İsveç Gündemi