sveç'in Lund Üniversitesinde bir grup bilim adamının yürüttüğü çalışmada, kahvenin düzenli içildiğinde kadınların meme kanseriyle savaşta da etkili rol oynadığını ortaya çıktığı belirtildi.

Amerikan Clinical Cancer Research (Klinik Kanser Araştırması) dergisinde yayınlanan raporda,  bin 100 kadın üzerinde yapılan araştırmada günde en az 2 fincan kahve içen deneklerim, içmeyenlere göre meme kanserine yakalanma oranlarının yüzde 50 az olduğu kaydedildi.

 Raporda şu ifadeler yer aldı:

Genetiğe bağlı meme kanseri olma ihtimaline karşı günde en az içilen  2 fincan kahve , meme kanserini geciktiriyor. Kahvede bulunan; kafein,  kafeik asit, fito-östrojenler, klorojenik asit meme kanserinin oluşmasını karşı en etkili maddelerdir. 



Öte yandan,  ABD'de 450 bin kişinin katılımıyla yapılan ve yaklaşık 10 yıl süren araştırma, kahvenin cilt kanseri türlerinin ölümcülü olan malign melanom riskini azaltabildiğini ortaya koydu.
Bilim adamları, düzenli olarak günde 1 fincan kahve içenlerde cilt kanseri riskinin azaldığını belirtti. Günde 4 fincan kahve içenlerde ise riskin yüzde 20’ye kadar azaldığı görüldü. Ancak bilim adamları günde 4 fincandan fazla kahvenin tansiyonu yükseltebileceği uyarısında da bulundu.
Araştırmanın sonuçları "Journal of the National Cancer Institute" dergisinde yayımlandı.

SAĞLIKLI HÜCRELERİ KORUYOR

Kahvedeki kafeinin ultraviyole ışınlardan zarar gören hücrelerin ölmesini ve sağlıklı hücrelerin korunmasını sağladığı düşünülüyor. Daha önceki araştırmalar, kahvenin felç, şeker hastalığı, karaciğer kanseri, diyabet gibi hastalıkları azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermişti.
Editör: İsveç Gündemi