Yaz sezonu ile birlikte tatile çıkan milyonlara rağmen hala birçok hastanede uzun beklemeler ve hastayı yatıracak yeterli oda bulunamıyor.

İsveç'in sağlık hizmetleri ile ilgili krizi çözme noktasında çözüm odaklı çalışmaların yürütülmediği, hastalananların hastaneye gitmeye çekindikleri en belirgin durum olmuş durumda.

Haziran ayı boyunca Stockholm'de bulunan tüm hastanelerde aşırı kalabalıklar oldu. Hastane koridorlarında, acil serviste ve hasta yatağında doktor bekleyen insanlar isyan etme noktasına geldi. Yaz sezonunun gelmesiyle biraz hafiflemesi beklenen yoğunluğun hala devam ettiği belirtiliyor.

Özellikle ameliyat hemşireleri ve hasta bakıcı hemşireler konusunda büyük sorunları olan İsveç hastaneleri, sağlık bakanlığının izin kullanmayan ya da iznini erteleyen hemşirelere ek gelir desteği sağlayacağını açıklamıştı. Buna rağmen yıl boyunca yoğun çalıştıklarını ileri süren birçok hemşire yıllık iznini ertelemeden izinlerine çıktı.

Doktorlar apayrı bir sorun...
Birçok hastanın hastaneye tedaviye giderken, şikayetlerini dinleyen doktorların hastanın durumunu anlamak için google den bilgi aradıklarına dair şikayetler edildi. Buna rağmen İsveç'in sağlık yetkilileri bu konuda bir çözüm bulamadı.

Uyuşturucu komasına giren gençlerin 9 saat ve üzeri doktor beklerken ölmesi, kalp krizi geçirene kalp masajı yapacak dokor bulunaması, ağır hastaları yatıracak odaların yeterli olmaması ve hijyen ortamının her geçen gün kötüye gitmesiyle İsveç'te tam bir melirsizlik hakim.

Ebola virüsünün İsveç'te baş göstermeye başladığı da iddialar arasındayken, İsveç sağlık bakanlığının tüm bu sorunlara nasıl bir yanıt vereceği ya da ne tür çözümler üreteceği merak konusu.
Editör: İsveç Gündemi