İsveç’in moda sporu ‘plogging’, sağlıklı kalmaya ve çevreyi korumaya yardımcı olduğu için son zamanların en çok ilgi gören sporlarından birisi.
Plogging kelimesi İsveçcede toplamak anlamına gelen ‘plocka upp’ ve tempolu koşu anlamına gelen ‘jogging’ kelimelerinin birleşiminden oluşuyor.

Plogging yapan İsveçliler ellerinde çöp poşetleriyle koşuya başlıyor, koşarken de plastik şişe ve sigara izmaritleri gibi çöpleri de ellerindeki poşetlere topluyor.


İsveçliler, plogging yapmanın hem kendi sağlıklarına hem de çevreye çok faydalı olduğu görüşünde.

Son zamanlarda ilginin oldukça arttığı plogging aktivitelerine Almanya, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gibi ülkelerden de destek gelmeye başladı.

Plogging üzerine telefon uygulamaları da yapılmaya başlandı. Lifesum adında bir uygulamaya göre, yarım saatlik bir plogging ile ortalama bir kişi 288 kalori yakıyor.

Plogging yapan bazı İsveçliler; bu sporu yaparken doğa için bir şeyler yaptıklarını ve bu nedenle kendilerini daha iyi hissettiklerini ifade ediyor.

Yaklaşık birkaç ay önce plogging yapmaya başlayan bir İsveçli; “Daha önce koşmaya çıktığımda çöp toplamadığım için suçluluk duygusu hissediyorum. Hayatımın geri kalanında plogging yapmaya devam edeceğim.” diye belirtti.

Sosyal medyada da trend haline gelen spor, #plogging etiketleriyle Instagram ve Facebook gibi sanal ortamlarda paylaşılıyor.

Plogging yapmaya giderken ihtiyacınız olan bir çift eldiven, çöpleri içine atacağınız bir çanta ve spor ayakkabılarınız!
Editör: İsveç Gündemi