Ancak İsveçli uzmanlar, bu kış için asıl endişelenmesi gereken gereken şeyin daha çok orijinal delta varyantı olduğuna inanıyor.

Delta varyantının bir çok sorun yaratacağının altını çizen Lund Üniversitesi'nden mikrobiyolog Farshid Jalalvand, beşinci bir dalganın delta plus etkisini göstermeden görülebileceğini söyledi.

İsveç'in kısıtlamaları kaldırmasının üzeirnden üç hafta geçti, ancak vaka sayısında hala beklenmedik bir artış yok. Ancak Tegnell ve diğer uzmanlara göre durumla ilgili tehlike için henüz erken.

Aynı zamanda, Birleşik Krallık, hem İsveç'ten önce açılan hem de nüfusu daha erken aşılamaya başlayan ciddi durum var. Uzmanlar Birleşik Krallık'taki taplo nereye doğru gideceğimizi belirleyecek görüşünde.

Hala hem İsveç'te hem de Birleşik Krallık'ta hakim olan koronavirüsün delta varyantıdır. Ancak delta plus adı verilen başka bir delta mutasyonu İngiliz araştırmacıları endişelendiriyor.

Delta plus'ın ya da AY.4.2 olarak adlandırılan varyantın yayılması Temmuz ayında hız kazandı ve Hindistan'da keşfedildi ve daha sonra önce Birleşik Krallık'ta sonra da Avrupa'nın geri kalanında hızla yayıldı.

Ancak ne Lund Üniversitesi'nde mikrobiyolog olan Farshid Jalalvand, ne de Linköping Üniversitesi'nde moleküler viroloji profesörü Lennart Svensson, muhtemelen İsveç'e ulaşmış olmasına rağmen, delta plus ile ilgili endişelenmeye henüz gerek olmadığının altını çiziyor.

"Yakın zamanda, buraya gelmesi an meselesi. Alfa ve delta geldiğinde, hemen bir enfeksiyon patlaması oldu" ifadelerine yer verildi.

Farshid Jalalvand, "Delta plus'ın ortaya çıkmasından bu yana dört ay geçti ve vaka sayısının sadece yüzde 6-8'inde ortaya çıktı. Bu nedenle, bu varyant hakkında endişelenmeye gerek yok" ifadeleri kullandı.

Orijinal delta varyantı endişe yaratıyor

Bunun yerine, iki uzman bunun kış sezonu öncesinde endişelenmemiz gereken orijinal delta varyantı olduğu konusunda hemfikir.

"Delta varyantı tüm covid vakalarının neredeyse yüzde 100'ünü oluşturuyor, burada tamamen hakim ve çok fazla sorun teşkil ediyor. Dikkat edilseydi, muhtemelen şimdi hiçbir şey için endişelenmemize gerek kalmayacaktı. Delta da zorlu bir kış olabileceğine dair argümanlardan biri" diyen Farshid Jalalvand, beşinci dalganın biz delta plus etkisine girmeden gelebileceğini söylüyor.

Lennart Svensson, "Kimse kışın nasıl olacağını bilmiyor, bu çok büyük bir belirsizlik. Ancak bildiğimiz şey, insanların hala ölmekte olduğu için henüz sürü bağışıklığına ulaşmadığımızdır" dedi.

Enfeksiyon oranlarının yükselmemesi için ne yapmalıyız?

"65 yaş üstü herkes ikinci dozdan altı ay sonra üçüncü doz alsa daha rahat ve güvende hissederdim. Neyse ki, enfeksiyonun yayılması şimdi nispeten düşük, ancak üçe katlanması bir sorun olacak" ifadeleri kullanan Farshid Jalavand, ileri yaştaki insanların aşılarını olmuş ancak enfekte bir kişiyle temas eden kişinin ciddi şekilde hastalanabileceğini söyledi.

"Hiç aşı olmayanların durumu ne olacak"

Lennart Svensson, yaşlılar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar için takviye dozunun önemli olduğunu kabul ileri sürüyor.

"Fazladan bir doz almaları gerekir. Bu dozla korumayı yaklaşık bir yıl uzatıyoruz. Asıl soru, aşıyı ne kadar süreyle yapacağımızdır".

"Bu virüsten asla kurtulamayacağız ve asla aşılarla tam olarak yok edemeyeceğiz. Elbette virüs daha etkisiz olacak ve daha hafif hastalığa neden olacak, ancak ne kadar süreceğini bilmiyoruz" ifadeleri kullandıldı.

Editör: İsveç Gündemi