İsveçli sağlık uzmanlarının koronavirüsün ne olduğuna dair araştırmalarında birkaç yönüyle insan üzerindeki etkisi ve belirtileri konusunda bazı görüşler ortaya koydu.

"Korona virüsü bağışıklık sisteminin kendine saldırmasına neden oluyor"

Düşük oksijen seviyelerine rağmen kollardaki zayıflık, koku alma hissi veya açıklanamayan bir gizem.

Uzmanlar, covid-19'lu hastaların garip semptomları üzerine kafa yoruyor.

Karolinska Enstitüsü'nden araştırmacı Petter Brodin, "Bağışıklık sisteminin kendi kontrolünü kaybettiği inancında daha şanslıyım" diyor.

Dünya ülkeleri enfeksiyonun yayılmasını önlemeye çalışırken, bilim adamları covid-19 hastalığının ne olduğunu anlamaya çalışmak için yoğun bir şekilde çalışıyorlar.

Uzmanlar, hastanelerde tedavi görecek kadar hasta olan hastaların diğer hastalıklarla tutarsız semptomlar gösterdiğini söylüyor.

Karolinska Enstitüsü'nde uzman doktor ve immünoloji doçenti olan Petter Brodin, "Bu hastalıktan oldukça farklı bir şey" diyor.

Açıklanamayan belirsizlik

Bir örnek, kanda çok düşük oksijen seviyesine sahip bazı hastaların bundan çok az etkilenmiş gibi görünmesidir. Bu, Karolinska Üniversite Hastanesi'nde ara tedavi bölümünde covid-19 hastalarına bakan bir doktor olan Christian Young tarafından gözlemlenmiştir.

"Normal durumlarda kişi yüzünü mora çevirir ve çok kötü hisseder, ancak maskeyi oksijen kaynağı ile çıkarırken bazılarına hiç dikkat edilmez. Bunun neden olduğu belli değil ve diğer pnömonide görülen bir olgu değil" dedi.

Yüzde 75 oksijen içeriğine sahip hastalar, diğerlerine göre, ayakta ve yürüyor, oturuyor ve konuşuyor olabilir. Bir çeşit açıklanamayan belirsizlik.

"Aniden kötüleşiyorlar ve entübe edilmek zorundalar" diyor.

Kollarda ve bacaklarda zayıflık

Başka bir örnek nörolojik etkidir. Birçok hasta sırt ağrısına, baş ağrısına veya kayıp koku duyusuna tanıklık eder.

"Kayıp koku hissi zararsızdır ve geçer ama tuhaftır" diyen Petter Brodin, bunun başka hiçbir şeye benzemeyen bir enfeksiyon olduğu düşüncesiyle aynı doğrultuda.

Hastalar ayrıca kol ve bacaklardaki zayıflıktan şikayet ediyor eder, Christian Young'ın parezide benzer bir şeyden, geçici bir felç gibi diyor.

"Enfeksiyon sinirlere saldıran bir iltihabı tetikler. Çok yaygın değil, ancak böyle durumlar var" diyor.

Ani kan pıhtıları

Üçüncü bir örnek ani kan pıhtılarıdır. Genellikle influenzada veya bakterilerin neden olduğu pnömoni durumunda ortaya çıkmayan bir şeydir. Tıkaçlardan kaçınmak için, covid-19 nedeniyle tedavi edilen hastalara genellikle kan inceltici ilaçlar verilir.

Dünyadaki tıp alanıyla şu anda yoğun bir şekilde işbirliği yapıyoruz. Giderek daha fazla kan pıhtısı, nörolojik etkiler ve garip oksijenasyon bozuklukları hakkında konuşuyoruz diyen Petter Brodin aynı zamanda covid-19 araştırmaları kapsamında uluslararası bir araştırma ekibinde İsveç koordinatörlüğü yapıyor.

Bağışıklığın kendine saldırması

Brodin, "koronavirüs solunum yollarındaki hücrelere saldırır ve bu bağışıklık sistemini tetikler. Bağışıklık sistemi kontrolü kaybettiği için virüs yerine kendisine saldırmaya başlıyor" dedi.

Otoimmün hastalıklar için benzer süreçler mevcuttur.

Brodin "Virüs, bağışıklık sisteminin enfeksiyonu yanlış yorumladığı ve kendisine saldırmaya başladığı bir süreci tetikliyor" diyor.

Bazı insanlar çok hızlı bir şekilde hastalanıyorlar.

Hastaneye bile gidemeyen, öksüren ve bir hafta boyunca ateşi olan ve aniden bir saat içinde ölen hasta örnekleri var. Daha da kötüleşiyor ve ne kadar kötü olduğunu anlamıyorlar.

O zaman tıbbi servisi aramalısınız

Birkaç gün boyunca hasta olan, durumun dengelendiğini düşünebilen, ancak aniden kötüleşen herkes sağlık hizmetine başvurmalıdır, diyen Brodin. Örneğin, nefes almada zorluk çekiyorsanız, göğüs ağrınız varsa veya hava almakta zorluk çekiyorsanız."

Ateşiniz olmasa bile tedavi uygulanır mı sorusuna

Brodin, "Çoğu insanın muhtemelen böyle bir bozulmada ateşi vardır, ancak ateşiniz yoksa, tehlike olmadığından emin olamazsınız. O kadar basit değil" ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi