Bulaşıcı hastalıklar profesörü Björn Olsen'e göre artık İsveç'teki enfekte çiftliklerdeki tüm vizonlar da öldürülmeli.

"Bu durumda sağlık, sanayinin önüne geçmeli" diyor.

Danimarka, ülkedeki 15 milyon vizonun tamamını öldürmeye ve Kuzey Jutland'ı kapatmaya karar verdi. Bu karar, Kuzey Jutland'daki vizonlarda yeni bir koronavirüs mutasyonu tespit edilmesi üzerine verildi.

Mutasyona uğramış virüs 214 kişide de bulundu, bu da vizonlar ve insanlar arasında yayılabileceği anlamına geliyor.

Ve enfeksiyon çoktan yayıldı. Danimarka SGK'sına (Statens serum enstitüsü) göre, Kuzey Jutland dışında 14 vaka tespit edildi. Hırvatistan'da da vakalar tespit edildi.

Danimarkalı mikrobiyoloji profesörü Hans Jørn Kolmos, vizon çiftliklerindeki korona enfeksiyonu risklerinin "oldukça patlayıcı" olduğuna inanıyor.

"Bu uluslararası bir boyut kazandı. Harekete geçmezseniz yeni bir Wuhan olma riskiyle karşı karşıya kalırız" denildi.

Uppsala Üniversitesi'nde enfeksiyon hastalıkları profesörü olan Björn Olsen, vizonlarda korona mutasyonları görünce şaşırmadı.

"Bu virüsleri alıp çoğaltma konusunda harika bir yetenekleri var" dedi.

Vizon mutasyonu hakkında endişelenmek için bir neden olduğuna inanıyor. Bugün insanlar koronanın ana konağıdır, ancak şimdi onu vizona aktarabileceğimizi görüyoruz ifadeleri kullanarak, vizonların virüs için yeni merkez olabileceğini vurguladı.

"İnsanları yeniden enfekte edebilecek mutasyonlar yaratabilecek başka bir konakçı varsa, bu açık bir sağlık riskidir" diyen Olsen, her ne pahasına olursa olsun bundan kaçınmalıyız yorumunda bulundu.

"Bence Danimarka kesinlikle doğru olanı yapıyor."

Olsen, virüs türler arasında sıçradığında, mutasyonlara neden olan büyük bir evrimsel zorluğa maruz kalır. Daha hafif varyantlarla sonuçlanabilir, ancak tersi durumda, daha agresif bir varyant ortaya çıkar dedi.

Yeni mutasyonla ilgili endişe, üretilen aşının artık etkisini kaybetme riskiyle karşı karşıya olmasıdır. Bugüne kadar, yeni mutasyonların önemli ölçüde değiştiği görülmemiştir.

Ancak Björn Olsen'e göre risk var.

"Bir aşı sunarsak ve aynı zamanda Sars-cov-2'nin yeni bir versiyonuna maruz kalırsak bu bir yıkım olur" dedi.

Ancak mutasyonların tedaviler üzerinde önemli sonuçları olacağına inanmıyor.

İsveç vizon çiftliklerindeki birkaç vaka görülmüştü

Korona salgınları İsveç'te vizon çiftliklerinde de görüldü. İlk vakalar yakın zamanda Sölvesborg'daki bir vizon çiftliğinde hem vizonlar hem de çalışanlar arasında tespit edildi. Çarşamba günü dokuz vizonda enfeksiyon rapor edildiği belirtildi.

İsveç Tarım Kurulu, SVA (Statens veterinäranstalt) ve İsveç Halk Sağlığı Kurumu yeni enfeksiyon kontrol rutinleri kararlaştırdı, ancak tüm vizonların öldürülmesine karar vermedi. Onlara göre bu kasım ayında kürkleri için yüzde 80'i öldürülecek. 

Björn Olsen, etkilenen çiftliklerdeki tüm küçük vizonların öldürülmesi gerektiğini düşünüyor.

"Büyük bir vizon endüstrisine sahip Danimarka ve Hollanda'da, olası enfeksiyonlardan kurtulmak için vizonları öldürmeniz gerektiği sonucuna varırsanız, İsveç'te özel bir pozisyon almanız gerektiğini düşünmüyorum" ifadeleri kullanan Olsen, "Bu durumda sağlık endüstrinin önüne geçmeli, vizonlarını öldürdüğünüz kişilere tazminat vermelisiniz".

Björn Olsen, geçtiğimiz yüzyılda insanlığı etkileyen birçok büyük hastalık salgınında hayvancılığın rolünü daha önce vurgulamıştı.

Sizce bundan ne çıkarmalıyız sorusu üzerine Olsen, "Hayvanlarla ve biyolojik çeşitlilikle başa çıkma şeklimizde yanlış bir şeyler var. Onlardan sadece süt, et ve kürk almıyoruz. Ayrıca bunu bizim için yapabilen birçok mikroorganizma elde ederiz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi