Yaşlı bakım evinde çalışan hemşire Alexandra, "Yaşlıları koruyacak olan biziz, şimdi onları öldürecek olan biziz" diyerek yaşlıların unutulduğunu söyledi.

Corona virüsü ülke çapında birçok yaşlı evinde yayıldı. Kesinlikle gerçekleşemeyen bir şey. Halk Sağlığı Kurumu tüm ölümlerin yaklaşık yüzde 40'ının yaşlı insanlardan olduğuna inanmaktadır.

40 yaşındaki Alexandra, virüs halihazırda diğer üst düzey korunaklı yaşlı evlerinde, çalıştığı bakım evinde enfeksiyonun yayılmasına şok olduğunu söyledi.

Neler olduğunu biliyorduk. Neden durdurmak için hiçbir şey yapmadık?

Üçte biri enfekte oldu

Alexandra, uzun yıllar Stockholm bölgesinde bulunan aynı yaşlı bakım biriminde çalıştı. Orada, 70 yaş ve üstü yaklaşık 100 kişiye bakılıyor. Üçte birinden fazlasının virüs tarafından enfekte olduğunu tahmin ediyor. Bazıları öldü.

Enfeksiyon nasıl ortaya çıktı? Sorumlu kim?

Hemşire, "Biz yaşlıları korumalı ve onlara yardım etmeliyiz, ama bunun yerine onları öldüren bizleriz" dedi.

Suçun semptomlara rağmen işe gittiği için personele atıldığını duyduğunda sinirlendiğini söylüyor.

Önceden öksürük ve ateşi olmadığı sürece çalışmak zorundaydık diyen Alexandra, "Muhtemelen enfeksiyonu getiren biziz, ama aldığımız direktifler bunlardı" başka seçenek bulunmuyordu dedi.

Şu anda, uzman olmayan hemşirelerin düşük öncelikli bir profesyonel grup olduğu açıkça görülüyor.

Hemşire, "personelin iyi niyetine güveniyorlar. Aldığımız bilgilerin çoğunu kendimiz aramak zorunda kaldık. Ancak, esaslar ve doğru bilgi almamızı sağlamak aslında işverenin sorumluluğundadır" diyerek yaşlılara böyle davranılmasının doğru olmadığını ifade etti.

"Bizi ciddiye almıyorlar"

Alexandra, yaşlı insanların çoğunun hala hazır bulunmadığını söylüyor. Örneğin, uygun koruyucu ekipman yoktur. Bir gün maske korumasına sahip olıyorlar, diğer günlerde kendi yaptıkları bir vizör takmakla yetiniyorlar.

"Bizi sağlık sektöründe çalışanlarla yaptığınız kadar ciddiye almazsınız. Unutulduğumuzu görmek talihsiz bir durum" diyen Alexandra bu insanlar ne olacak, virüsü bulaştıran biziz, onları öldüren biziz diye sitem etti.

Alexandra, "Virüs bulaşan yaşlılar izole ediliyor ve onlara bakanların koruyucu ekipmanı vardır. Ancak, sadece test sonucu geldiğinde ve durum netleştiğinde bu yapılıyor. O zamana kadar, herkes gibi normal bakılıyor" dedi.

Daha iyi hazırlık, koruyucu ekipman ve bilgi verilseydi "Bu yüksek yayılımı önleyebilirdik" diyen hemşire, "Bir bakıma yöneticilerimizin hatası gibi gelmiyor, direktiflerin daha da yukarı çıkması gerekiyor" yorumunda bulundu.

"Durum umutsuz"

Alexandra, hem personel hem de ilgilenenler için daha net yönergeler, uygun koruyucu ekipman ve daha fazla test yapılmasını umuyor.

"Hem personel hem de yaşlıların akrabalarında büyük bir endişe var. Sevdiklerini ziyaret edemiyorlar. Ancak sık sık kolektif olarak çalışmaya başlayan ve koruyucu ekipmandan yoksun olan bizlerle karşılaşıyorlar. Doğru gelmiyor" dedi.

Hemşire, "Geçmişte bunun insan odaklı bir meslek olduğu için sevmiştim. Şimdi kendimizi ve önemsediğimizi cezalandırıyor muşuz gibi geliyor" diyerek kriz bittikten sonra mesleği bırakacağını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi