Karolinska Üniversite Hastanesi klinik mikrobiyoloji profesörü Jan Albert, "Bu gizli tutamayacağımız kadar bir yeterli bilgi" dedi.

Karolinska Üniversite Hastanesi ve Karolinska Institutet, Covid-19 ile mücadelede yeni bir antikor testi üretmek için işbirliği yaptı. Son haftalarda, araştırmacılar her biri yüz kişiden oluşan iki seansta testler yaptılar. Testler kan bağışçılarından alınan kan örnekleriyle yapıldı. Geçen hafta yapılan ikinci seansta, yüz kişiden en az 11'inde koronavirüse karşı antikor geliştirdiğini gösterdi.

Jan Albert, Karolinska Üniversite Hastanesi'nde klinik mikrobiyoloji danışmanıdır ve örneklerin hazırlanması üzerinde çalışmıştır. Yarın testler daha büyük ölçekte başlayacak.

Jan Albert, "İyi olduğunu bildiğimiz bir testten mutluyuz. Yüzde 100 duyarlı değil ama yüzde 70-80 duyarlılığa sahiptir.

İyi bir başlangıç

İlk kan donörü testi bir gerçek değildir, ancak daha yüksek olduğuna inanılmasına rağmen, kapsamın bir göstergesi olarak görülebilir. Örneğin, testin doğruluğu ve en az iki hafta boyunca Covid-19'dan sonra sağlıklı olan bir kişide yapıldığı göz önüne alındığında bu çok önemli.

Kesin yüzdeler hakkında sonuç çıkarılamaz, ancak yüzde 11'inin bunu bildiğini biliyoruz. Jan Albert, bir araştırma raporu için bu çok az, ancak oturtmak ve tutmak için çok önemli olduğunu söyleyerek araştırmanın devam edeceğini ifade etti.

Daha iyi sonuçlar ve netlik elde etmeye devam edeceğiz. Bu hafta daha fazla kan donörüne bakacağız diyen Jan Albert, "çok sayıda rastgele test yapmak en iyisi olacaktır" ifadeleri kullandı.

Stockholm'ün üçte biri enfekte oldu

Matematiksel istatistik profesörü Tom Britton, başkentlilerin üçte birinin zaten enfekte olduğunu söylüyor. Hesaplamalarına göre, yayılma hala yüksek, ancak yavaş yavaş azalıyor.

Britton, "Yaklaşık bir ay içinde, Stockholm'de enfeksiyonun yayılımı sona erecek. Sonra sürü bağışıklığının dokunulmazlığına yakın olacağız" demişti.

Tom Britton'un hesaplamaları Jan Albert tarafından yapılan testlerle tam olarak eşleşmese de, Tom Britton iki çalışma arasında herhangi bir çelişki olmadığına inanıyor.

Britton, "Her iki çalışmada da belirsizlikler var. Tahminim biraz yüksek, diğeri de çok fazla düşükse, gerçek muhtemelen aradaki bir yerdedir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi