İsveç korona salgını nedeniyle elinde olan bazı stoklarını tekrar kullandığında tedarik konusundaki sorunlar nedeniyle risk büyüyecek.

Satışlar kısa sürede iki katına çıktı, stoklar tükendi ve şirketler hammaddeyi ele elde etmede "büyük sorunlar" yaşadı.

Tuvalet kağıdının ardından yeni bir ürün daha pandemi nedeniyle İsveç'te yok tükenme noktasına geldi.

İsveç eczane ve bazı mağazaların raflarında sürekli olan yer alan D vitamini tükenme noktasına eldi.

En büyük eczane zincirlerinin internet mağazalarının birçoğunda, artık özel bir hap popüler hale geldi. İsveçliler sonbaharın ikinci dalgasında kendilerini koronaya karşı korumak istedikleri için D vitamini vatandaşlar için yeni altın haline geldi.

"Eczanelerde hala bir miktar var ama stokların çoğu tükendi ve tedarikçiler hammadde temininde büyük sorunlar yaşıyor. Apoteket Hjärtat'ın başkanı Annika Svedberg, yolda daha küçük bir teslimatımız var, ancak daha sonra kıtlık riski olduğunu söylüyor.

Fabrika değişiklikleri

Normale göre yüzde 80 olan artan talep, eczane zincirinin kendi fabrikasının artık üretimi değiştirmesine ve haplara öncelik vermesine neden oldu. 

Svedberg, "İnsanlar bağışıklık sistemlerini güçlendirmek istiyorlar ve bilimsel olarak kanıtlanmamış olsa bile bunun covid enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabileceğini okumuşlar" dedi.

Enfeksiyon artıyor

Eczane zinciri Apoteket AB de aynı açık eğilimi ve sorunları görüyor. Basın sorumlusu Magnus Frisk, D vitamini talebinin uluslararası düzeyde büyük olduğunu, bu nedenle alıcıların eve götürmek için çok çalışması gerektiğini söylüyor.

"Enfeksiyonun yayılmasının yeniden artmasıyla bağlantılı olarak satışlar da arttı. Son iki haftada geçen yılın aynı dönemine göre talep iki katına çıktı. Bu ilkbaharda ağrı kesiciler, maske koruyucuları, termometreler ve şimdi de D vitamini gibi daha önce olmadığı gibi, insanların aniden satın almak istedikleri şeyler açısından bu yıl bizim için biraz garip bir yıl" ifadeleri kullandı.

Stoklamaya gerek yok

Bununla birlikte, salgının başlangıcında İsveçlilerin tuvalet kağıdını stokladığı gibi D vitamini istiflemek, Apoteket Hjärtat'taki Svedberg'in önerdiği bir şey değil.

"Bazı raflar ve markalar bir süre boş kalabilir. Ancak, karşılık gelen miktarda D vitamini içeren çok sayıda multivitamin tablet olduğu unutulmamalıdır. Daha fazlasına ihtiyacınız yok" deniyor.

Editör: İsveç Gündemi