Bu kadar farklı viral hastalığın aynı anda yayılması alışılmadık bir durumdur. Stockholm Bölgesinde planlanan tedaviler bu durumlarda iptal edilir:

Stockholm Bölgesi başhekimi Johan Bratt, durumu son derece zor olarak yorumlayarak, bu üç bulaşıcı hastalığın sağlık sistemi üzerinde ağır bir yük oluşturduğunu söyledi.

Geçen hafta, bir önceki haftaya göre yüzde 45 artışla 9.766 covid-19 vakası bildirildi. Aynı zamanda RS virüsü vaka sayısı da 926 artarak bir önceki haftaya göre yüzde 64 arttı.

Halk Sağlığı Kurumu epidemiyoloğu Anders Lindblom, daha önceki sezonlarda tüm bunların aynı anda arttığını görmedik ifadeleri kullandı.

Ancak bu hastalıkların artması olağandışı değil.

Lindblom, geçmiş zamanlara göre RS virüsünün iki yıl üst üste bu kadar yüksek yayıldığını da görmedik, ancak istatistiklere baktığımızda, temelde geçen yılla aynı ifadeleri kullandı.

Hastaneler gergin

Salgının etkisini yoğun şekilde hisseden başkent Stockholm Bölgesinde planlanan tedaviler iptal ediliyor.

Enfeksiyonun yayılımı ile ilgili SVT bazı hastaneler ile görüştü: Yapılan görüşmelerde tüm hastaneler neredeyse aynı baskı durumundan şikayetçi.

Başhekim Per-Olof Hansson, SVT Nyheter'e gönderdiği bir e-postada, "Sahlgrenska Üniversite Hastanesi'nde, hem covid-19 hem de diğer solunum yolu enfeksiyonları olan hastaların sayısında meydana gelen artışla durum gergin." diye yazdı.

Stockholm'deki Karolinska'da, viral hastalıkların kombinasyonu, özellikle belirli bölümlerde ağır bir yük olduğu belirtiliyor.

Başhekim Tomas Movin, "Şu anda pediatrik yoğun bakım ünitelerdeki durum en zoru" ifadeleri kullanarak, "bu bölümde, her şeyden önce RS virüsünün bir sonucu olarak hastalarda çok güçlü bir artış gördük" dedi.

Skåne ve Norrland'ın üniversite hastanelerde artan baskıyı fark ettiklerini belirtiyor ve 8 Aralık'ta Uppsala'daki Üniversite Hastanesi yüksek iş yükü nedeniyle personel moduna geçti.

Başhekim Johan Lugnegård, "tüm bu hastalıkların birleşimi, durumun çok gergin olduğu anlamına geliyor ve önümüzdeki hafta da personel modunda devam etmeye karar verdik" dedi.

Zirveye ulaşılmadı

Halk Sağlığı Kurumu'nun son rakamları, kovid vakalarındaki artışın bu hafta da devam edeceğini gösteriyor ve Anders Lindblom'a göre, covid konusunda zirve henüz görülmedi. 

Lindblom, "Hem covid-19 hem de diğer gribal enfeksiyon vakalarında bir süre daha artışın devam edeceğini düşünüyorum. Ancak RS virüsü için muhtemelen yakında zirveye ulaşabiliriz. Birkaç hafta önümüzde olan Danimarka ile karşılaştırırsanız, orada artık yayılmanın azalmaya başladığını görebilirsiniz" dedi.

Editör: İsveç Gündemi