İsveç basınında da geniş yer bulan habere göre, İsveç'te nefes darlığı çeken bir çocuk doktora götürüldü. Ancak çocuğun götürüldüğü sağlık merkezindeki doktor, "Siz Suriyeliler çocuklarınızın hasta olmadıkları halde hasta olduklarını iddia ediyorsunuz" diyerek kontrol etmeyi reddettiği belirtildi.

İsveç basınına göre, tedavisi reddedilen çocuğun aşırı nefes darlığı çektiği ve nefes darlığına bağlı olarak dudak morlukları meydana geldiği belirtildi.

İki aylık bebeği tedavi etmeyi reddeden sağlık merkezi hakkında soruşturma başlatıldığı belirtildi.

Çocuğun nefes alıp verirken zorluk geçtiğini belirten baba Yousef Alabdo, 17 Mart 2019 tarihinde acil servise gitmeye karar verdik. Çocuk muayene edildi ancak doktor bir şey yok dedi. Evine giden aile, bir süre sonra çocuklarının durumunun daha da kötüye gittiğini fark ederek evlerine yakın olan sağlık merkezine gittiler. Ancak sağlık merkezindeki doktorun beklenmedik tepkisiyle karşılaştılar.

Soruşturma raporunda yer alan bilgilere göre, doktor aileye, "Neden buraya geliyorsunuz" diye sordu. Çocuğun acil serviste zaten muayene edildiği ve bir şeyi olmadığı cevabı verdiği belirtildi.

Burun tıkanıklığının açılması için çocuğun burnuna anne sütü dökmeyi tavsiye eden doktor, aileyi tekrar evine gönderdi.

Çocuğun annesi daha kapsamlı bir kontrol yapılmasını istedi. Ancak doktor buna gerek olmadığını belirtti. Evine geri dönen aile eve ulaşmadan çocuğun yolda baygınlık gerçidiği belirtildi. Bunun üzerine panik içinde tekrar sağlık merkezine dönen aile "çocuğun ağzından köpük çıkıyordu ve doktor bunu gördüğü halde tedavi etmeyi reddetti" dedi.

Kritik süreç devam ederken aile son Karlskrona'daki merkezi bir hastaneye başvurdu. Hastane çocuğun tedavi edilmesini kabul etti. Birkaç gün sonra, durumu daha da kritik hale gelen çocuk Lund Üniversitesi Hastanesi'ne sevk edildi. Orada iki hafta boyunca solunum cihazına bağlı olarak tedavi edildikten sonra durumu düzeldi.

Nisan ayı içerisinde aile sağlık merkezi hakkında suç duyurusunda bulundu. 

Hakkında soruşturma başlatılan sağlık merkezindeki doktorun durumunun ne olacağı henüz netleşmedi ancak her doktorun kişinin ırkına, inancına ve durumuna bakmaksızın bakma zorunluluğu olduğu yasalarla belirlenmiştir. Bu nedenle bahse konu doktora tepkiler büyüyor.

Editör: İsveç Gündemi