İsveç'te uzmanların verdiği tüyolarla sivrisinek derdine çare bulmak mümkün. İşte uzmanların verdiği o önemli tüyolardan bazıları.

1. Kokunuzu saklayın
Sivrisineklerden korunmanın en önemli yollarından biri ter kokusunu saklamak. Terleyen insanların kokusuna sivrisineğin çok geldiği söyleniyor. Sivrisineklerden korunmak için kullanılabilecek bazı kokular şöyle sıralanıyor. Bazı parfümler, sarımsak, gül kokusu, lavanta gibi kokularla sivrisinekleri uzak tutabilirsiniz.

2. Alkol içerken dikkat
Alkol, vücudun salgılanmasına, alkol içinde karbondioksit fazla olması nedeniyle sivrisineği kendine çekiyor. Bu nedenle alkol içmeye başlamadan önce dikkatli olmakta fayda var.

3. Giysilerin rengi
Sivrisinek ısırıklarından korunmanın bir yoluda koyu renk kıyafet. Açık renkli elbiseler giymek, sivrisineklerin sizi fark etmesini sağlar, bu yüzden sivrisineklerden uzak durmak için koyu renk giymek daha iyi fikir olabilir.

4. Sivrisinek kovucular
En iyi sivrisinek kovucu, ABD savunmasının araştırdığı kimyasal madde olan DEET'i içerir. Vücudun tüm görünür kısımlarına sürerek sivrisinekten korunabilirsiniz.

5. Nemli ortamdan uzak durun
Yaz sıcaklarının gelmesiyle birlikte eriyen karlar ya da yağmur sonrası oluşan neme kesinlikle sivrisineklerin doluştuğu bölgeler, yani dere kenarları ve ıslak yerlerden uzak durmakta fayda var.

6. Bahçenizi temiz tutun
Evinizin bir bahçesi varsa o bahçenizi temiz tutun, bahçenin çimlerini kısa tutmazsanız sivrisinekler dolmaya başlar.

7. Sineklik koruyucu
Tek bir küçük sivrisinek gece uykusunuzu çileye döndürebilir. İnatçı vızıltı ya da daha da kötüsü, sessiz olduğunda çıkan sesin verdiği rahatsızlığı herkes bilir. Açık pencere veya kapı için sineklik kullanarak sivrisinekleri evin içinden uzak tutabilirsiniz.

8. Sivrisinekler duman sevmez
Evinizin çevresinde çok sivrisinek varsa ve bu sizi rahatsız ediyorsa, biraz çam kozasını küçük bir kutu içinde yakın sivrisinekler mümkün olan en uzak yere kadar kaçarlar.

Editör: İsveç Gündemi