Clorion Otel'in konferans salonunda yapılan programa Türkiye'nin İsveç Büyükelçisi Kaya Türkmen, Ticaret Müşaviri ÖzgürÇalışkan, Kulu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Tütüncü, Avrupa Türk Demokratlar Birliği İsveç Başkanı Özer Eken, Göteborg Üniversite Hastanesi Doktoru Harun Uzel, Güvenlik Kurumu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Mehmet Altuğ, Gazi Üniversitesi iktisat Anabilimdalı Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Murat Çetinkaya, Lokman Hekim Hastaneleri Grubu Uluslararası İlişkiler Yönetmeni Tuğba Arız, Youlife Genel Müdürü Musa Ünal, Uroloji Uzmanı Dr. Metin Taş, Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Baran, Genel Cerahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı ve vatandaşlar katıldı.

Programın sunuculuğunu İsveç'te yaşayan Sosyolog Fotoş Çetinkaya yaptı.


Ankarada ki terör olaylarında yaşamını yitiren vatandaşlarımız için 1 dakikalık saygı duruşundan sonra açılış konuşmasını yapan  Kulu Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Süleyman Tütüncü, ''Kulu'dan İsveç'e göçün 50. Yılında İsveç'te ve Türkiye'de her türlü sivil toplum örgütüyle bir araya gelip bu tür projelerde dernek olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız'' dedi. Tütüncü  programa destek veren Türkiye Sağlık Bakanlığı, Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği ve UETD İsveç'e teşekkür etti.


Türkiye'de ki sağlık gelişmelerini değerlendiren Özel Hastaneler Platformu Derneği Başkanı, Lokman Hekim Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Altuğ, Türkiye'de 81 ilde kamuya ait 874, özel sektöre ait 550 hastane olduğunu belirtti. Kamu hastanelerinde 123 bin yatak bulunduğunu ifade eden Altuğ, özel hastanelerde ise 40 bin civarında yatak bulunduğunu vurguladı.


Misafirlere ''Hoş Geldiniz'' diyerek söze başlayan Türkiye'nin İsveç Büyükelçisi Kaya Türkmen, Türkiye'nin tıp alanın ileri hekim kalitesinin yüksek olduğunu düşündüğünü söyledi. Nobel Kimya Ödülü'nü kazanan Aziz Sincar'ın İstanbul Tıp Fakültesi'nden aldığı güçlü eğitimi tüm dünyanın duyduğuna işaret eden Kaya, programı düzenledikleri için Kulu Kültür ve Dayanışma Derneği ve UETD'ye teşekkür etti. 


Lokman Hekim Hastaneleri Grubu Uluslararası İlişkiler Yönetmeni Tuğba Arız, Sağlık Turizmi, Termal Turizm, Yaşlı ve Engelli Turizmi ve Medikal Turizm hakkında bilgi verdi. 51 ülkede Milli Servete, Sağlık Turizmin 100 milyarlık  bir katkı sağladığını aktaran Arız, 2014 yılında sağlık turizminden 520 bin kişinin tedavi aldığını sözlerine ekledi.

Son yıllarda İsveç'te ki sağlık sisteminde büyük geriye gidiş yaşandığını ifade eden Göteborg Üniversitesi Hastanesi doktoru Harun Uzel, düşük ücret ve ağır çalışma şartları nedeniyle İsveç'te 45 bin hemşirenin işi bıraktığını 24 bin doktorun Norveç'e, 12 bin doktorunda diğer ülkelere giderek göreve başladığını kaydetti. Türkiye'de ki sağlık sisteminin İsveç'ten daha iyi olduğunu işaret eden Uzel, Türkiye'de ki doktorların da bilgi birikim bakımından İsveç'te ki doktorların önünde olduğunu söyledi. İsveç'te ki sağlık sisteminin kötüye gidişine bir de örnek veren  Uzel, ülkenin en büyük hastanesi Huddinge'de çocuk acil bölümünün personel yetersizliğinden dolayı geceleri kapalı olduğunu ifade etti.

Son olarak kürüsüye gelen Youlife Genel Müdürü Musa Ünal'da Türkiye, İsveç arasında sağlık turizmi anlaşmasında bazı pürüzler bulunduğunu ve bu pürüzlerin giderilmesi için temaslarının devam ettiğini belirtti. 

Ünal'dan sonra Uroloji Uzmanı Dr. Metin Taş, Kadın Doğum Uzmanı Dr. Mustafa Baran, Genel Cerahi Uzmanı Dr. Kemal Yandakçı, salonda bulunan vatandaşların sağlık sorunlarını dinleyerek ücretsiz muayene etti. Programının tamamı ve konuşmaların tümünün videosu hazırlanıyor. Kusa sürede haberin altında yayınlanacak...

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi