Aşı ile yeterli koruma sağlanamayan veya tıbbi nedenlerle aşı olamayan hastalarda profilaktik olarak kullanılabilen Astra Zeneca'nın Evulsheld ilacının İsveç'te uygulamaya alınacağı belirtildi.

Bunlar esas olarak hastalık nedeniyle veya bağışıklık sistemini baskılayan sitotoksik ilaçlar gibi bir tedavi sonucunda bağışıklık sistemi zayıflamış hastalardır.

Yapılan araştırmalarda ilaç, aynı anda iki enjeksiyon olarak verilen iki antikor, tixagevimab ve cilgavimab'dan oluşur. Çalışmalar, altı aya kadar covid enfeksiyonuna karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir.

İlaç henüz Avrupa İlaç Ajansı (EMA) tarafından onay alamadı. Ancak İsveç'te Tıbbi Ürünler Ajansı tarafından genel bir lisans ve Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu ile yapılan özel bir lisans anlaşmasından sonra, artık ciddi covid-19 geliştirme riski taşıyan belirli hastalar için kullanılabilecek.

İlaç İsveç'te üretilecek

Stockholm'deki Karolinska Üniversite Hastanesinde hücre tedavisi ve kök hücre nakli alanında profesör ve başhekim Per Ljungman, Covid-19'u önlemek ve tedavi etmek için daha fazla fırsatın yakalanmasından memnuniyet duyduğunu, ancak aşıların, bağışıklık sistemi zayıflamış hastalar için bile ana önleyici strateji olmaya devam edeceğini söyledi.

Ljungman, "Aşılara yetersiz yanıt veren hasta grupları var ve özellikle yeni bir covid-19 dalgası varsa/olduğunda bunlarda koruyucu bir ilaç işe yarayabilir" ifadeleri kullandı.

Astra Zeneca'dan yapılan basın açıklamasına göre üretim, şirketin Södertälje'deki tesisinde gerçekleştirilecek.

Editör: İsveç Gündemi