Son zamanlarda, İsveç Silahlı Kuvvetleri, İsveç Sosyal Koruma ve Hazırlık Ajansı (MSB) ve Halk Sağlığı Ajansı, İsveç'teki Corona virüsünün olası bir salgını ile başa çıkmak ve bunları analiz etmek için büyük bir çalışma yürüttü.

Tatbikatın yeri İsveç Silahlı Kuvvetlerinin yüksek güvenlik laboratuvarının test edildiği Uppsala Garnizonu ve Akademiska hastanesiydi.

Corona virüsünün kapsamı artmaya devam ediyor. Birçok İsveçliler için iki popüler yer olan İran ve İtalya'daki diğer salgınlardan sonra, uzmanlar artık İsveç'in salgınlardan da etkilenebileceği konusunda uyarıyorlar.

Son zamanlarda, İsveç Silahlı Kuvvetleri, MSB ve Halk Sağlığı Kurumu ile birlikte Uppsala'daki Akademik Hastanede gizli bir Corona tatbikatı yapıldı.

İsveç Silahlı Kuvvetleri, Umeå'daki Total Defense Protection Center'da bulunan yüksek güvenlikli bir laboratuara sahiptir. Bu laboratuvarın bir nakil için beklediğini görmek üzere durumu test etmek istendi. Akademiska hastanesinde, aynı zamanda İsveç Silahlı Kuvvetleri için çalışan bir doktor olan Erik Salaneck, şimdi yayılmaya devam eden Corona virüsüne sahip olduğumuza göre, bu testi yapmayı seçtik ve son zamanlarda laboratuvar Umeå'dan Uppsala'ya taşındı.

Bu durumda Akademik Hastaneyi temsil ettim diyen Erik Salaneck, "Akademik ve Savunma Kuvvetleri, örneğin Mali'de herhangi bir personelin yurtdışında hastalanması durumunda arayabilecekleri özel bir çağrı numarasının bulunduğu buradan yapılan yönlendirmeyle hızlı bir şekilde müdahale edilebileceği şekilde yakın bir işbirliği bulunduğu söylendi.

Güvenlik laboratuvarının yeri seçimi Uppsala olması bu işbirliğinde ne kadar rol oynadı sorusu üzerine:

"Sebeplerden biri buydu. Diğer bir neden ise, laboratuvarın şu anda bulunduğu Uppsala Garnison'un coğrafi olarak iyi olmasıdır. İsveç salgından etkilenirse, insanların ülkeye gelmesi Arlanda aracılığıyla virüs bulaşma riski oldukça yüksektir ve ayrıca Uppsala ve Stockholm ile yakın bölgede yaşayan çok sayıda insan vardır" denildi.

"Biyolojik terör silahlarını açığa çıkarabilir"

Şimdilik Uppsala'da kalacak olan yüksek güvenlikli laboratuvarın biyolojik terör silahlarını bulmak için kullanılması amaçlanıyor, ancak şimdi laboratuvar Corona virüsüne karşı mücadelede önemli bir silah olacak.

Erik Salaneck, "MSB, İsveç Silahlı Kuvvetleri, Halk Sağlığı Kurumu ve Akademik Hastaneden bu tatbikata katılan herkes sonuçtan son derece memnun. Bu mobil laboratuvarın diğer birçok büyük laboratuarla aynı şekilde kullanılabileceğini gösterdik. Ayrıca ihtiyacımız olan testleri hızlı bir şekilde yapmamıza izin veriyor" dedi.

Endişe yersiz

Akademik Hastanede bulaşıcı hastalıklar konusunda uzman bir doktor olan Erik Salaneck, halkın Corona virüsü hakkında endişelenmesi gerektiğini düşünmediğini belirti. Ancak değerlendirme yapılmasının ve kamuoyuna anlatılmasının iyi olduğunu düşünüyorum ifadeleri kullandı.

Salaneck, "Bugün İsveç'te var olan kaygının gereksiz olduğunu söyleyebilirim. İlk ve en önemlisi, bu testleri en kötüsüne hazır olmak için yapıyoruz" dedi.

Bunu kamuoyuna hazır olduğumuzu göstermek için de yapıyoruz. Bu laboratuvar çok pahalı, ama Silahlı Kuvvetlerin oynadığı bir oyuncak değil, ancak fikir halkın daha güvenli hissetmesini sağlayacak yorumunda bulundu.

Editör: İsveç Gündemi