Carlson, zorunlu maske koruması konusu kapanmış değil diyerek, salgının durumuna göre gerektiğinde takılabilir ifadeleri kullandı.

Dünya genelinde 130 ülkede, toplu taşıtlarda ve kalabalık mekanlar olmak üzere, bazı ülkelerde açık alanlarda da maske zorunluğu bulunuyor. Salgınla mücadelesini tedbir almadan devam ettiren İsveç'te son zamanlarda maske konusu tartışması yeniden alevleniyor. Komşu Danimarka ve Norveç'te bazı koşullarda maske takmanın zorunlu olması üzerine, vatandaşın bir kesimi ve bazı uzmanlar salgının bulaş hızını düşürebileceğini düşündüğü maskelerin İsveç'te neden takılmadığı konusuna eleştiriyle yaklaşıyor. 

Halk Sağlığı Kurumu, maskenin salgını bulaştırma konusunda bilimsel yeterli kanıtı olmadığını düşünüyor. Başta Anders Tegnell olmak üzere, Halk Sağlığı Kurumu maskelerin yanlış kullanımı sonucunda daha büyük sorunların ortaya çıkabileceğini savunuyor.

Halihazırda İsveç'te maske kuralı bulunmuyor ve yetkililer salgının mevcut haliyle böyle bir kurala gerek olmadığını savunuyor.

Ancak İsveç Halk Sağlığı Kurumu'nun dünkü basın toplantısında Genel Müdür Johan Carlson, maske takma taleplerinin gelebileceğini açıkladı.

Carlson, "Başka önlemlerin alınamayacağı görüldüğünde maske takılmalıdır. Sağlık tesislerine, gözlükçülere, diş hekimliğine vb. yerlere gidildiğinde olabilir diye düşünüyorum. Ama aynı zamanda kalabalıkların önlenemeyeceği yerlerde de takılabilir" dedi.

Farklı bölgeler için farklı kurallar

Johan Carlson, maske koruma meselesinin gündemlerinin dışında olmadığını söylerken, maske koruması için ulusal bir gereklilik olmadığını vurguladı. İlk etapta, koşullara göre farklı davranış kuralları ile yerel olarak çözümler üretilecek.

Carlson, kalabalık olmayan ve pandemi riski bulunmayan küçük bir kasabada metropoller gibi aynı türden tavsiye ve talimatlar vermek muhtemelen makul değildir diyerek, ihtiyaç duyulmayan bir kullanım yaratmak istemiyoruz açıklamasında bulundu. 

Avrupa'da büyük sorunlar yaşadık, bu konuda yorgunluk yaratıyorlar. İnsanların gün boyu ağzında bir maske ile yaşaması kolay değil ifadeleri kullandı.

"Sınırsız yetki vermek istemiyorum"

Günümüzde birçok kişi, toplu taşıma araçlarında gönüllü olarak maske koruyucuları kullanmaktadır. 
Bunda bir sorun olduğunu görmüyorum. Ancak ulaşım şirketlerine kalabalıkları arttıracak sınırsız yetki vermek istemiyorum çünkü herkes maske takıyor düşüncesiyle rahat hareket etmek başka sorunlar yaratacaktır. Halk olarak toplu taşıma için sorumluluk almanız gerektiğine dair genel bir tavsiye vermek istemiyoruz değerlendirmesi yaptı.

Editör: İsveç Gündemi