İsveç'te yapılan yeni bir araştırmaya göre son 5 yıl içinde üst üste giderek azalan kan bağışları amelyatlarda büyük sorun yaşatıyor. 
Kan bağışının tarihin en düşük seviyesine düşmesinden dolayı birçok amelyatta hastalar için yeterince kan bulunamıyor.

Kan bağışları ile ilgili farkındalığı artırmak için birçok çalışmanın yapıldığı ancak insanların yeterince ilgi göstermediği belirtildi.

Dünya Kan Bağışı Günü olan 14 Haziran tarihinde istatistikleri paylaşan İsveç Kan toplama merkezi kan bağışının son yılların en dip seviyesine düştüğü ve bununda birçok ağır amelyatlarda kan bulmakta zorluk yaşattığını belirtti.

2014 yılı boyunca sadece 100 bin kişinin kan verdiğini ve bu kanın yüzde 40 oranını ancak ağır kanser hastaları için kullanabildikleri bunun yanı sıra geri kalanını amelyat ve diğer kan ihtiyacı olan hastalar için kullanıldığı açıklandı.

İsveç genelinde kayıt altına alınmış ve düzenli olarak kan bağışlayan kişi sayısının sadece 300 olduğu bunlarında sadece tatil günlerinde gelip kan verdikleri söylendi. Kan bağışının insan hayatına önemli bir yatırım olduğu ve en duyarlı insanlık görevi olduğuna dikkat çekilirken, insanların kan vermesi gerektiği söylendi.

18 yaş ve üzeri bir erkeğin yılda 4 kez,  kadınların ise yılda 3 kez kan verebilecekleri ve kan vermenin kişinin kendi sağlığı içinde önemli olduğu vurgulandı.
Editör: İsveç Gündemi