Profesör Ola Bratt: On yıl içinde bir tarama programımız var

Prostat kanseri, İsveç'teki en yaygın kanser türüdür.

Ülkemizde her yıl yaklaşık 2.300 erkek prostat kanserinden ölüyor.

Günümüzde kanser için ulusal bir tarama programı bulunmamaktadır.

Üroloji profesörü ve başhekimi Ola Bratt, Beş ila on yıl içinde 50 ila 75 yaş arasındaki erkekler için ulusal bir tarama programımız olacağına inanıyorum dedi.

Ola Bratt, prostat kanseri hastaları ile 30 yıldır çalışmakta ve bunlar üzerinde araştırmalar yapmaktadır. Ulusal Prostat Kanseri Bakımı Program Grubu ve Ulusal Organize Prostat Kanseri Testi Çalışma Grubuna başkanlık etmektedir.

Geleceğe güvenle bakıyor.

"Bugün görebileceğiniz gelişme, esas olarak teşhis tarafında ve yayılmış kanserin tedavisi için gerçekleşti" ifadeleri kullandı.

Gereksiz bir acı

Manyetik kamera yardımıyla prostat kanserini teşhis etmede büyük bir ilerleme var.

"Pek çok erkek, doku testi yaptıktan sonra, değerleri yüksek PSA testinden sonra tanı alır. O zaman önemi olmayan küçük bir kanser bulursunuz. Bu erkeklerin büyük bir kısmında, kendilerine kanser teşhisi konulmamasına rağmen semptomları yoktu" denildi.

Ola Bratt'ın kastettiği, erkeklerin kanserleri ile iyi bir hayat sürebilecekleri ve sonunda başka nedenlerden ötürü öldüğüdür. Aşırı tanı, gereksiz ıstırap demektir.

"Kısmen, bir kişi için kanser teşhisi konmasının ne anlama geldiğiyle ilgilidir. Bir de hasta olmadıkları bir kanser için tedavi görenler var. Tedavi, kabızlık, idrar kaçağı ve bağırsak sızıntısı ile ilgili problemler yaşamalarına neden olabilir" yorumunda bulundu.

Korona etkiledi

Ola Bratt'a göre, manyetik bir kamera yardımıyla doğru teşhisi koyabilmek, ülkenin her yerinde devam eden "büyük ve önemli bir değişiklik".

PSA değeri yüksek erkeklerde tanıda ilk adım olarak manyetik kamera muayenesi yapmamız gerektiği konusunda bu yıl mart ayında öneriler vardı. Bu önemli ve büyük bir değişiklik.

Ancak korona salgını nedeniyle reform yavaşladı. Virüsün ilerlemesi ayrıca sağlık hizmetlerinin farklı şekilde önceliklendirilmesine ve daha az insanın test edilmesine yol açtı.

"İsveç'in bazı bölgelerinde, yarısı kadar erkeğe teşhis kondu, ancak şimdi durum istikrar kazandı" denildi.

Yaşlı insanlar aynı önceliklere sahip değil

İsveç'te her yıl 2.300 erkek prostat kanserinden ve 1.500 kadın meme kanserinden ölüyor.

"Prostat kanseri olan erkeklerin, meme kanseri olan kadınlara göre daha kötü bakım riski vardır. Ulusal istatistikler, bekleme sürelerinin çok uzun olduğunu, prostat kanseri hastaları için meme kanseri hastalarının iki katından daha uzun olduğunu gösteriyor."

Ola Bratt, prostat kanseri olan hastalara aynı önceliğin verilmemesinin bir nedeninin yaşları ile ilgili olabileceğine inanıyor.

"Kadın meme kanseri hastaları ortalama olarak on yaş daha gençtir. Prostat kanserine yakalanan erkeklerin çoğu emekli oluyor. Ve ses çıkaran bir grup değiller."

Artan uzmanlık

Gelecekte, ulusal bir tarama programına ek olarak, Ola Bratt ayrıca hastalara doğru tedavi türünü vermek için daha iyi fırsatlar görüyor.

"Yoğun tedavi azalacak çünkü kimin tedaviye ihtiyacı olup kimin olmadığına karar vermede daha iyi olacağız. İleri seviyede kanseri olanlar için erken aşamada daha güçlü, yeni kanser olanlar için daha az tedavi sağlayabileceğiz."

Ola Bratt'ın vurgulamak istediği üçüncü şey, hastaların prostat kanserine odaklanan merkezlerde tedavi edildiği daha özel bakımın önemi.

"Birlikte farklı bir şekilde çalışmayı öğrenmeliyiz; ürologlar, onkologlar, radyologlar, patologlar, hemşireler, seksologlar ve danışmanlar." ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi