Araştırma raporuna göre, çoğu kadının tehiş konmadan hastalığı olduğu ve acı çektikleri belirtildi.

"Vestibulite neyin sebep olduğunu bilmiyoruz" diyen Danderyds jinekoloji kliniği başhekimi Nina Bohm-Starke, bilimsel temeli çok zayıf olduğu için iyi ve etkili tedaviler bulmanın zor olduğunu söyledi.

Aller Media'nın genç kadınlara yönelik sitesi Aftonbladet ve Baaam adına Demoskop tarafından yürütülen bir araştırma anketinde, kadınların yüzde 23'ünün hastalık veya karın ağrısı çektiğini gösteriyor.

Bunların yüzde 8'i vestibülit hastalığı, yüzde 6'sı vajinismus deneyimi olduğunu belirtiyor. Anket Kasım 2020'de gerçekleştirildi ve 16 yaş üstü 435 kadınla yapılan görüşmeler sonucunda bu görüş ortaya kondu.

Vestibulit, vajinal açıklığın etrafındaki mukoza zarında ağrı durumudur. Hastaların sancı ve  yanma hissettiği belirtiliyor. Ağrı, örneğin birkaç kadının cinsel ilişki yaşamadığı, bisiklete binmediği veya tampon kullanmadığı anlamına gelir. Vajinismusta vajina çevresindeki kaslara kramp girmesine neden oluyor.

Vestibulite neyin neden olduğu büyük ölçüde bilinmemektedir. Bunlar arasında tekrarlayan mantar enfeksiyonları ve dokuya zarar veren mantarların tedavisi, isteksiz ağrılı cinsel ilişki, doğum kontrol hapları veya aşırı temizlik sayılabilir.

"Vestibulite neyin sebep olduğunu bilmiyoruz ve bu da bilimsel temeli çok zayıf olduğu için iyi ve etkili tedaviler bulmayı zorlaştırıyor" ifadeleri kullanan Danderyds jinekoloji kliniği başhekimi, İsveç Kadın Hastalıkları ve Doğum Derneği SFOG bünyesinde vulvovajinal hastalıklar için uzman bir grup olan Vulv-ARG'nin başkanı Nina Bohm-Starke, bunun muhtemelen ağrıyı başlatan ve sürdüren birkaç faktörün bir kombinasyonu olduğunu söyledi.

Birçok hastada ayrıca pelvik taban ve gergin kaslarla ilgili sorunlar vardır.

"Artan acıyla, kişiyi bir kısır döngü içinde döndüren endişe ve kaygıya yol açan bir süreci başlatır" dedi.

Mantar enfeksiyonları büyük sorun

Karında hastalık veya ağrı olduğunu belirtenlerin yüzde 54'ü mantar enfeksiyonu sorunu yaşamış veya yaşamaktadır. Mantarlar yaygındır ve hayatlarının bir noktasında her beş kadından dördünü etkiler. Aynı zamanda vestibulit hastaları arasında en sık görülen yan tanıdır.

"Mantar enfeksiyonları bu hastaların çoğu için büyük bir problemdir. Tekrarlayan mantar, mukoza zarında şiddetli bir iltihaplanmaya neden olduğu için hiç iyi değildir" diyen Nina Bohm-Starke, mantar enfeksiyonları ile ağrınız arasında güçlü bir ilişki olduğuna dair birçok kanıt olduğunu söyledi.

Sayı çok yüksek

Tam olarak kaç kişinin vestibülitten muzdarip olduğu bilinmemektedir. Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu'nun 2018 yılındaki bir raporuna göre, teşhis sayısı 2006 ile 2016 arasında iki katına çıktı. Yatarak bakım ve özel ayakta tedavi hizmetlerinde, 2001 yıllarında 15-44 yaşları arasında yaklaşık 9.000 kadına bakıldı.

Ancak tanı bölgeler arasında farklılık gösterir. Vestibulit ve cinsel ilişki ağrısı gibi benzer sınıflandırmalar nedeniyle tedavi gören hasta sayısını toplarsanız rakam 54.000 civarındadır.

SBU bilimsel desteği değerlendiriyor

Demoskop araştırma anketine göre neredeyse her beş kadından biri teşhis konmadan karın ağrısı çekiyor. İsveç Tıbbi ve Sosyal Değerlendirme Ajansı olan SBU, şimdi vestibülitin tedavi yöntemleri ve teşhisi için bilimsel desteği değerlendirmek için çalışıyor.

Nina Bohm-Starke, "Erken yardım alınırsa, kadına yardım etme şansı daha yüksek olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, hastaları erken karşılayan ve bilgi ve kaynaklarla güçlendiren bakım tesislerine, örneğin gençlik kliniklerine yatırım yapmak önemlidir" dedi.

Bugün, sağlık hizmetleri bunun yerine lokalize provoke edilmiş bir vulvodini olan vestibulitis vestibulodynia olarak adlandırmaya çalışıyor.

"O" ile biten tüm durumlar, bunun bir iltihap olduğunu gösterir. Bu başlangıç ​​olabilir, ancak bir ağrı durumuna dönüşür. Bu nedenle, şimdi bir acı durumunu gösteren "dyni" ile bitecek şekilde değişmeye çalışıyorlar. Vestibulit popüler bir şekilde kurulur ve bunu bir gecede değiştirmeyiz, ancak zaman içinde bir değişiklik elde etmemiz için fark edilmesi iyi olur" dedi.

Editör: İsveç Gündemi