Koronavirüse karşı henüz bir aşı bulunamadı. Virüs 2019-nCoV olarak adlandırılmıştır. Sars ve mer gibi enfeksiyonların da ait olduğu koronavirüs grubuna aittir.

► Virüs, damla enfeksiyonu olarak adlandırılan öksürük ve hapşırma yoluyla bulaşır.

► Doktorlar şu anda virüse maruz kalmak için en az 15 dakika süresinin gerekli olduğuna inanmaktadır.

► Kuluçka dönemi, yani enfeksiyon anından hastalık geçene kadar geçen süre 2-14 gündür.

► Enfeksiyonun tipik semptomları ateş, öksürük ve solunum semptomlarıdır. Soğuk algınlığını anımsatır.

► Çoğunluğu hafif hastalanırken, altta yatan hastalıkları olan birkaçı ağır hastalanır ve ölebilir.

► Virüs için henüz bir aşı veya ilaç yoktur.

► Yeni korona virüsünün ilk bildirilen salgını 20 Aralık 2019 tarihlidir. Çin'in Hubei eyaletindeki Wuhan şehrinde bir balık ve kabuklu deniz ürünleri pazarında ortaya çıkmıştır.

► Yayılmayı sınırlamak için Çinli yetkililer 23 Ocak'ta Wuhan ve Hubei Eyaletindeki diğer şehirlerin çoğundan giriş ve çıkışları durdurdu.

► O zamandan bu yana, SAS, British airways ve Lufthansa dahil olmak üzere birçok havayolu şirketi Çin'e çift yönlü tüm uçuşlarını durdurdu.

► Ikea, Çin'de 30 mağaza kapattı. H&M ve Volvo Cars, Çin'deki tüm seyahatleri iptal etti.

► Birçok ülke vatandaşlarını bölgeden eve getirmeyi planlamaktadır. Dün askeri plan ile 200 Fransız sivili tahliye edildi, İngiltere 83 İngiliz vatandaşı tahliye etti, Türkiye bölgeden kendi vatandaşlarını ve Azerbaycan vatandaşlarını tahliye etmişti. ABD, Japonya ve Güney Kore de yüzlerce sivili tahliye etti. Almanya yüzlerce insanın tahliyesine hazırlanıyor. İsveç'in Hebei eyaletinde bu hafta sonu getirilmeyi bekleyen 15 vatandaşı var.

► Korona virüsü şuana kadar en az 20 ülkeye yayıldı bunlardan bazıları: İsveç, Finlandiya, Almanya, ABD, Japonya, Güney Kore ve Tayland.

► 11 Şubat akşamı, korona virüsü enfekte olduğu teyit edilen vaka sayısı 9 bin 800'ün üzerindeydi, bu nedenle 2003 SARS salgını sırasında enfekte olan sayıyı aştı.

► Çin makamlarına göre ölü sayısı şimdiye kadar 213'ü geçti.

► 30 Ocak'ta Dünya Sağlık Örgütü DSÖ, uluslararası bir sağlık acil durumu ilan etti.

Kaynaklar: İsveç Halk Sağlığı Kurumu, krisinformation.se, WHO, TT, AP. Aftonbladet, İsveç Gündemi

Editör: İsveç Gündemi