İsveç devlet televizyonu SVT, ülkede ırkçı söylemlere maruz kalan yüzlerce doktorun hayatını anlatan bir haber yayımladı. Doktor Federasyonunun araştırmasına yer verilen haberde, İsveç'te yüzlerce Müslüman ve göçmen doktorun hastalar tarafından ırkçı söylemlere maruz kaldığı belirtildi. 

Irkçı söylemlere maruz kalan doktorlardan biri olan Zara kod isimli göçmen bir doktor SVT'ye yaptığı açıklamada, hastalarından birinin kendisini fiziki görünüşünden dolayı istemediğini söyledi. Hastanın başka bir doktor istediğini söyleyen Zara, ''Türk ellerinle bana dokunma'' diyerek hastanın kendisine ırkçı söylemde bulunduğunu kaydetti. 

Göçmen ailenin İsveç'te doğan bir çocuğu olduğunu ifade eden Zara, dış görünüşünden dolayı zaman zaman ırkçı söylemlere maruz kağıdını sözlerine ekledi. 

Irkçılığa uğrayan Mısır asıllı başörtülü doktor Sara Sadek, ise meslektaşlarının bir çoğunun kendisinin doktor olduğuna inanamadığını ve başörtüsü takması ve fiziki görüntüsünden dolayı, ''Sen nasıl üniversiteyi okudun?'' ''Diploman sahte mi, satın mı aldın? '' Gibi alçaltıcı sorulara maruz kaldığını söyledi. 

Bazı hastalar tarafından da aşağılandığını vurgulayan Sadek, ''Bir hasta elime vurmuştu. Çok ağlamıştım. Fiziki görünüşümden dolayı bazı hastalar bana tuhaf tuhaf bakıyor. Bu yüzden hep tedirgin durumda görevimi yapmaya çalışıyorum'' değerlendirmesinde bulundu.  

Bu durumu korkunç olarak nitelendiren İsveç Doktorlar Federasyonu Başkanı Heidi Stensmyren, göçmen doktorlara karşı yapılan ırkçı söylemlerin çok üzücü bir durum olduğunu kaydetti. 

İsveç'te göçmen kökenli kaç doktor olduğuna dair ellerinde bir rakam olmadığının altını çizen Stensmyren, ''Tıp mesleği tüm kültürleri içerir ve İsveç'te bir bütün olarak tüm topluma yansıtılır'' değerlendirmesinde bulundu.

Editör: İsveç Gündemi