Dizinde enfeksiyon oluşan bir kişi, ağrı ve yürüme zorluğu nedeniyle Danderyd hastanesine başvurdu. Doktorlar tarafından kontrol edilip, ağrı kesici verilen hasta evine gönderildi.

Bir hafta ağrı kesicileri kullanması önerilen hasta diz enfeksiyonu nedeniyle bir hafta sonra hayatını kaybetti.

Diz enfeksiyonu için hastaneye giden vatandaştan kan örneği ve gerekli testleri yapmayan iki doktor hakkında soruşturma başlatıldı.

IVO, yaşanan olaya sert tepki göstererek, doktorların hastaya ağrı kesici vererek evine göndermesi ölüme davetiye çıkarmak olarak yorumladı.

Bisiklet kullanırken birden dizinde ağrı hisseden ve daha sonra yürümede zorluk çeken ve geceleri ateşi yükselen hasta tedavi olmak için ertesi gün hastaneye gitti. Danderyd hastanesine giden vatandaş, diz şikayetini bildirdi ve doktorlar dizini kontrol etti. Dizinde şişlik meydana gelen hastayı başka bir test ya da kan tahliline gerek olmaksızın muayene sonrasında ağrı kesici yazarak evine gönderdi.

Ağrı kesici yazan doktorlar, durum kötüleşirse bilgi verilmesini istedi. Her geçen gün şikayeti artan hasta, daha sonra muayene olduğu doktorlara ulaşmakta zorluk çekti ve bir hafta sonra hayatını kaybetti.

Hastanın ölümünden sonra, aile şikayette bulundu. Başlatılan soruşturma kapsamında, bir sonuç elde edilemedi. Ancak Ivo'ya göre yeterli bir soruşturma ve değerlendirme yapılmadı. Ayrıca, bir enfeksiyonu tamamen ortadan kaldırabilmek için doktorların bir kan örneği almaları gerektiğini de belirtiyorlar. Ateşin sebebi ile ilgili herhangi bir araştırma da yapılmamış. Kişinin bilinen risk faktörleri dikkate alınmadı. Ivo, bunun da bir enfeksiyon teşhisinin gecikmesine neden olduğuna dikkat çekiyor.

Operasyon başkan yardımcısı, doktorların o sırada rutinleri izlemiş ve yeterli bir muayene yapmış olması gerektiğine inanmaktadır.

Danderyds Hastanesi şimdi devam eden çalışmalarında Ivo'nun kararını dikkate alacaktır. Dava kapandı, ancak hangi önlemlerin uygulandığının takibi yapılabilir denildi.

İsveç sağlık sisteminde sıkça rastlanan birçok benzer olay mevcuttur.

Editör: İsveç Gündemi