Bu sonuç, 80 yaşın üzerindeki yaşlıların oranının önümüzdeki yıllarda daha da artacağını hesaplayan Stockholm Ticaret Odası'ndan alınmıştır.

İsveç'te yaşamın uzadığı belirtilirken, buna bağlı olarak yaşlı insanların oranında arttığı belirtildi. 80 yaşı ve üzeri nüfusunda artışıyla birlikte, yaşlı bakımı ve barınma maliyetleri de önemli ölçüde artmaktadır.

Stockholm Ticaret Odası’nın sanayi politika müdürü Daniella Waldfogel, Temel olarak, yaşlanmamız harika bir gelişme, ancak zorluklarla birlikte geliyor yorumunda bulundu.

Büyükşehir belediyelerinde artışlar

Stockholm'de, 80 yaşın üzerindeki kişilerin sayısının 2027 yılına kadar yaklaşık yüzde 60 oranında artması bekleniyor. Başkentin toplam nüfusunun yüzde 3,8 ila 5,2 oranında artması anlamına geliyor.

80 yaş ve üzeri olanların sayısı ülke genelinde 100 binden daha fazla bu artışın bütün bölgelerde arttığı belirtildi. Tüm büyükşehir belediyelerinde, 80 yaşın üzerindeki toplam insan sayısının 2027 yılına kadar yüzde 40 oranında artması bekleniyor.

Daniella Waldfogel, "Bu, daha küçük şehirlerde en çok fark edilen bir fenomendir, ancak şimdi büyük şehirlerde de arttığını görüyoruz" dedi.

Ülkenin daha büyük belediyelerine büyük baskı yapılması öngörülüyor.

Daha az sayıda insanın daha fazlasını yapması gerekecektir. Zaten yüksek maliyetle karşı karşıya kalan belediyeler ve bölgeler için özellikle külfetli olacaktır.

Stockholm'de, 26 belediyeden 16'sı 2027 yılına genç nüfusunda azalacağı belirtildi.

Uppsala ve Lund en pahalı

Eskilstuna ve Halmstad, büyüklüklerine rağmen, ulusal ortalamadan daha düşük bir işgücü kotasına sahip. Bunun sebebi belediyelerin çalışma çağındaki nüfusu diğerlerinden daha düşük olmasıdır.

Ayrıca Uppsala ve Lund'un yaşlı nüfusun artan bir oranını aldığını görüyoruz, bu da konut ve yaşlı bakımı masraflarının 100 bin nüfuslu tüm İsveç belediyelerinin çoğunda artacağı anlamına geliyor denildi.

Bu nedenle önümüzdeki yıllarda belediyelerin büyüme için daha iyi koşullar yaratması ve çalışma çağındaki daha fazla insanın istihdam edilmesi önemli.

Aynı zamanda sağlık ve bakım hizmetlerini kolaylaştırmayı ve artan bir dijitalleştirme derecesini gerektirecektir.

Daniella Waldfogel şöyle diyor: - Yaşlı ve sosyal güvenlik için daha fazla konut ihtiyacımız olacak, evde bakım masrafları artacak ve bu sektördeki becerilere olan ihtiyaç çok artacak, ve şöyle devam ediyor:

Personel ihtiyacının bir kısmını çözmek için, teknolojiye ve yeniliğe açıklığın daha da arttırılması gerekmektedir.

Editör: İsveç Gündemi