Çocukların covid-19 ile bağlantılı olarak veya daha sonra şiddetli inflamatuar semptomlardan muzdarip olduğuna dair İngiltere bir rapor yayınladı. Hastalığın yeni ve çoklu inflamatuar sendrom şeklinde baş gösterirken, MIS olarak adlandırılmıştır. Semptomlar Kawasaki hastalığına benziyor, ancak Örebro Üniversite Hastanesi'nde çocuk doktoru ve Karolinska Enstitüsü'nde profesör olan Jonas F Ludvigsson'a göre bazı farklılıklar var.

Ludvigsson, "Hastalanan çocukların Kawasaki hastalığına yakalananlardan biraz daha büyük olduğu bulundu. MIS 1-2 yaşın altındaki çocukları etkileyebilir (Kawasaki en yaygın olduğu zaman), ancak ortalama yaş biraz daha yüksek, 4-5 yaş gibi görünüyor. MIS ayrıca kalbi daha sık etkiler" dedi.

"Ayrıca, hastalığın Afrikalı veya Avrupalı ​​olmayan çocukları daha çok etkilediği görülüyor. Tahminimce bunun genetik mekanizmalarla ilgisi var" diyen Ludvigsson, "Ancak bu, İsveç doğumlu çocukların etkilenemeyeceği anlamına gelmez" dedi.

Semptomlar neler?

En önemli özellik, çocuğun yüksek ve uzun süreli ateşi olmasıdır. Çoğu çocuk kızarır, yorgun, uyuşuktur ve gözlerinin beyazları kızarır. Bazılarında ishal olur. Birçoğunda kalp krizi de var.

Jonas F Ludvigsson, covid-19 ile MIS arasında güçlü bir bağlantı olduğundan oldukça emin. COVID-19 dünyaya gelmeden önce bu hastalık görülmemişti.

Ludvigsson, "MIS'li birçok çocukta, COVID-19 pozitif olarak test edilmiştir, ancak tümü için bu geçerli değil, antikorlar için bile (önceki enfeksiyonun bir işareti olarak). Ancak tahminim, MIS olan çocuklarda antikorların kaybolduğu, ancak antikor testi negatif olduğu yönünde" görülüyor dedi.

İsveç Läkartidningen'e göre, yaklaşık 50 çocuk MIS'den etkilenmiştir. Yaklaşık on kişi yoğun bakımda tedavi gördü ve üçü vücut dışında yapay akciğerlerle tedavi görüyor. Jonas F Ludvigsson, bugün çocukların durumu hakkında bilgi vermiyor, ancak hiçbir çocuğun henüz bu hastalıktan ölmediğini söyledi.

MIS tehlikeli bir hastalık mı?

Evet, özellikle şiddetli kalp krizi geçiriyorsanız. Ancak bu alışılmadık bir durumdur.

Hastalık uzun vadeli komplikasyonlara neden olabilir mi?

Bilinmiyor, hastalık çok uzun süredir bilinmiyor. Gördüğüm birkaç vakadan, çocuklar tamamen sağlıklı görünüyorlar. Ama sonrasında uzun süreli yorgunluk çekebileceğinizi tahmin edebiliyorum.

Ebeveynler endişelenmeli mi?

MIS alışılmadık bir durumdur. Ancak endişelenmeye gerek yok. Şuana kadar ki etkilerine bakınca, trafik kazası, kanser veya diyabet gibi sorunlardan daha az görülüyor ifadeleri kullandı.

Editör: İsveç Gündemi