Frida Nobel, "İsveç'te bunama seviyesinde yaşlı olan insan sayısı 130 bin ila 150 bin arasındadır" diyerek. Bunama hastalığının bir halk sağlığı olduğunun altını çizerek, "90 yaşında olan herkes bunama rahatsızlığına sahiptir. Yaşlı sakinlerimizin çoğunda bunama var. İlerleme raporumuza göre yaşlı bakım evlerinde 82 bin 200 kişi bulunuyor ve bunların yüzde 70'inde bunama var" dedi.

Bunama hastalığı genellikle hafif, orta ve zor bir evreye ayrılır diyen Nobel, "bir huzur evine taşınmanız genellikle geç aşamada olur. Bu aşamada, ellerinizi sık sık ve uzun süre yıkamak veya mesafenizi korumak gibi talimatları anlamak veya hatırlamakta zorluk çekebilirsiniz" dedi. 

Yaşlı bakım evlerindeki vakaların ileri yaşlı insanlarda daha çok görüldüğü belirtiliyor. Bu insanların bunama nedeniyle mesafe koruma ve hijyen kurallarını ihmal etmeleri sebebiyle olabileceği belirtildi.

Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu tıbbi uzmanı Frida Nobel, "Desteklemeniz gereken bir şeydir. Demansta davranışsal ve psikolojik belirtiler de geliştirebilirsiniz. Her on vakanın dokuzunda bu görülür. Bu, endişeli, öfkeli olduğunuz veya yürüme davranışına sahip olduğunuz anlamına gelebilir, büyük bir endişeniz var, bu yüzden hareket etmeniz gerekiyor" dedi.

Yaşlı bakım evlerinde çalışan personel için de durumun zor olduğunu belirten Nobel, "Bu, bakım evlerinde çalışanlar için karmaşık bir durum haline gelir" dedi.

BPST (Davranışsal ve Psikolojik Semptomlar) bir enfeksiyon veya bakım değiştiğinde tetiklenebilir ve bununla birlikte semptom geliştirme riski artar diyen Nobel, "bu nedenle Ulusal Sağlık Kurulu, demansta covid ile çalışmak için çalışma yöntemleri hakkında bir bilgi belgesi yayınlamıştır" dedi.

Editör: İsveç Gündemi