Dünya çapında o kadar çok plastik ürün kullanılıyor ki bu dünyanın geleceğini tehdit ediyor. Bu nedenle çevreci örgütlerinde baskısıyla bilim insanları plastik ürünlerden kaçış yolları arıyor. 

Küçük gibi gözükse de marketlerde satılan sebze ve meyvelerin üzerindeki plastik etiketlerden kurtulmak büyük önem taşıyor.  Bu nedenle Hollandalı bir şirket tarafından geliştirilen lazerli etiket İsveç’te bir süpermarkette uygulanmaya başladı bile. 

YÖNTEM SEBZE MEYVELERE ZARAR VERİYOR MU?

Gelen şikayetler üzerine İsveç’te bir süpermarket patates ve avokado gibi ürünlerde lazer ile etiketleme yöntemi kullanmaya başladı. Aralık ayında denenmeye başlanan yöntemle gereksiz plastik kullanımının önüne geçilmeye çalışılıyor. Süpermarket yöneticisi lazer ile etiketlemenin ürünlere zarar vermediğini söylüyor. 

ÇEVRECİ ETİKET NASIL YAPILIYOR?

Yöntem ürünlere parlak bir ışık vererek ürünlerde iz oluşturuyor. Çok hassas bir yöntem. Lazer ürünün kabuğundan geçmiyor. Yani ürünlerin tadı ve kalitesi hiçbir şekilde olumsuz etkilenmiyor. 

Hollandalı bir şirketin geliştirdiği teknolojiye diğer ülkelerden de talep var. Firma geliştirdiği teknoloji sayesinde 200 kilometreden fazla plastik maddeden tasarruf edildiğini belirtti. 

MÜŞTERİLER YÖNTEME NASIL BAKIYOR?

Marketin müşterileri de çevreci girişimden memnun. Müşterilerin çoğu ilk kez gördükleri yöntemin plastikten daha çevreci olduğu için desteklediğini dile getirirken çevreci teknolojinin kullanımının genişletilmesi gerektiğini savunuyor. 

Yetkililer bazı ürünlerin kabuklarını yeniledikleri için teknolojinin kullanılamadığını belirtiyor. Çevreci örgütler, plastik etiketlerin küçük olmalarına rağmen çevreye önemli zarar verdiğini savunuyor.  
Editör: İsveç Gündemi