Wikström, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'deki darbe girişiminine karşı çıkılmasının demokrasinin ne kadar değerli olduğunu gösterdiğini ifade ederek, şöyle konuştu:
''Dünyadaki ülkelerin demokrasi üzerine kurduğu sistem oldukça önemli. Günlük hayatta karşılaştığımız işsizlik, çevre sorunları, sağlık ve ekonomi, hak, hukuk, eşitlik gibi bir çok problem gibi demokrasiye karşı yapılan kalkışmada önemli bir sorun oluşturuyor. Türkiye'deki gibi demokrasiyi tehdit eden darbe girişimlerinin olmaması için ülkelerin daha yakın işbirliğinde olması gerekiyor. Darbe girişimlerinin bundan sonra hiçbir ülkede olmaması için dünya ülkelerinin diğer sorunları tartıştıkları gibi bir araya gelerek, bu konu üzerine de kapsamlı eğilmesi gerekir." 


ABD'nin New York kentinde Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 21 Eylül'de antibiyotik direncinin ele alındığı ve üst düzey katılımlı bir oturum yapılacağını ifade eden Wikström, ''Bakteriler karşısında insanlığı tehdit hale gelen antibiyotik direnci uzun bir süredir tıp dünyasının gündeminde. Ancak dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen haberler durumun ciddiyetinin giderek arttığını gösteriyor'' dedi 

Wikström, '' Bu konuda Birleşmiş Milletler'in(BM) inisiyatifinde onlarca ülkeden üstdüzey siyasetçi ve akademisyeninin  katılacağı bir toplantıyı 21 Eylül'de New York'ta gerçekleşecek'' diye konuştu.


Durumun çok ciddi olduğunu vurgulayan Wikström, şöyle devam etti: 

'' New York'ta gerçekleşecek toplantıda, antibiyotik direnç tehdidini azaltmak için ulusal ve bölgesel düzeyde eylemler gelişmesine katkı koyarak ülkeler arası diyalog ve işbirliğinin artırılması önerileri teklif edilecek. Dirençli antibiyotiklerin geliştirilmesi konusundaki her türlü gayretin teşvik edilmesi, insan ve hayvanlarda enfeksiyon hastalıkların önlenmesi için mevcut standartların artırılması ve uygun ve ölçülü antibiyotik kullanımı konusunda hükümetler arası işbirliğinde ulusal ve küresel önlemlerin alınması gibi konular masaya yatırılacak'' şeklinde ifade etti.

Orhan Karan/Atila Altuntaş
Editör: İsveç Gündemi