Çocuklar, Yaşlılar ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı (Sosyal Bakan) Lena Hallengren (S) ve Uluslararası Kalkınma Bakanı Peter Eriksson (MP) korona virüsü nedeniyle basın toplantısına katıldılar. DSÖ Genel Müdürü Dr.Tedros Adhanom Ghebreyesus basın toplantısına video konferans yoluyla katıldı.

İşte toplantıdan notlar:

Sosyal Bakan Lena Hallengren basın toplantısını başlattı. İlk olarak İsveç ve korona virüsü ile ilgili İsveç'in durumu hakkında bilgi verdi.

Lena Hallengren, "Hükümet trendi takip ediyor. Uzmanların tavsiyelerini dinliyoruz. Bu, İtalya, İran ve Güney Kore'deki durum için de geçerlidir. İnsanların endişelerini daha iyi anlıyorum." Diyerek şöyle devam etti: "Ayrıca, AB düzeyindeki uzman yetkililer ve paydaşların durumu ve kriz hazırlığının nasıl değiştirilebileceğini tartışmak için toplantılar olduğunu söylemek isterim. "Hükümet tarafından gerekli kararları almaya hazırız," diyen Lena Hallengren. Kararı, Şubat ayında Halk Sağlığı Kurumu'nun önerisi üzerine karar verilen durum hakkında genel bir toplantı.

Lena Hallengren, "Halk Sağlığı Kurumu, ulusal düzeyde enfeksiyon korumasını koordine ediyor. Bakım için yönergeler geliştiriyorlar. Kurum diğer yetkililerle yakın temas halindedir. Diğer uluslararası aktörler DSÖ ve ECDC'dir." diye devam etti.

Ayrıca MSB'de koordinasyonda yer alıyor ve her bölge COVID-19 adlı korona virüsü ile mücadele konusunda beklenmedik durum planlarına sahiptir.

Halk Sağlığı Kurumu daha önce tüm korona virüs örneklerini analiz ediyordu. Şimdi de Kuzeyden güneye kadar test yapılabilecek 8 laboratuvar daha var.

Lena Hallengren, Ulusal Sağlık ve Refah Kurulu ulusal kapasiteyi iyi olarak değerlendiriyor. SÖS'nin personel yeterli pozisyonuna gelmesi sonraki günlerde tartışılan bakım kapasitesi ile ilgili olarak Ulusal Sağlık Kurulu da araştırmaktadır.

Lena Hallengren, "Karantina alanları güneydeki Malmö'den kuzeydeki Umeå'ya kadar bulunuyor" dedi.

Malmö, Stockholm ve Umeå'da havalimanlarında da karantina yerleri mevcuttur.

Bunun için eğitimli personel bulunmaktadır. "Özetle, sorumlu yetkililer İsveç'in covid-19 için iyi bir hazırlığa sahip olduğuna inanıyor. Gerekirse harekete geçmeye hazırız."

Peter Eriksson

"Uluslararası bir organizasyona, çeşitli alanlarda işleyen küresel bir kuruma ihtiyacımız var, genel bir bakış elde edebilmek ve bir şeyler olduğunda doğru yapılara sahip olabilmemiz gerekiyor. Bu alanda Dünya Sağlık Örgütü, DSÖ, ortak yapıdır. Hibeler aracılığıyla, işi yapabilecekleri ve sürekli olarak doğru becerilerle yer alan temel bir organizasyona sahip olacakları için DSÖ'ye yılda 160 milyon SEK veriyoruz."

İşte diğer ayrıntılar:

DSÖ'nün sahip olduğu kriz yönetimi fonunu desteklemekle ilgili olan covid-19 hususunda acil durum sorununu ele alınarak devam edilen toplantıda. 

Dr. Tedros daha önce farklı ülkelerden ek destekle katkıda bulunabilmelerini istedi. Aynı zamanda Sosyal İşler Bakanlığı'ndan da bu sorunları çözebilmek için milyonlarca kron ödeme yapıldı.

Peter Eriksson, "DSÖ hazırlığı güçlendirmek ve geliştirmek için gece gündüz çalışıyor" dedi.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, İsveç'in korona virüsüne karşı yapılan çalışmalara katkıda bulunacağı 40 milyon SEK hakkında konuştu.

DSÖ Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus sözlerine İsveççe "Günaydın ve çok teşekkür ederim diyerek başladı. Hem Lena Hallengren'in sunumu için hem de Bakan Eriksson'a desteğin gerekli olduğu ülkeleri destekleme fırsatı nedeniyle gerçekten teşekkür etmek istiyorum. Yardıma ihtiyacı olan, daha zayıf sağlık sistemi olan ülkelere yardım ediyorsunuz."

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus şöyle devam etti: "İnanılmaz bir zaman, iki ay önce bu virüs bizim için tamamen bilinmiyordu. Bu virüsün ne kadar hızlı yayılabileceğini ve dünyada korku yaratacağını gösteriyor. Acil durum, virüs zayıf sağlık sistemlerine sahip ülkelerde yayılırsa ne olabileceğiyle ilgili endişemiz nedeniyle, iyi organize olmaya çalışıyoruz" ifadeleri kullanırken, öte yandan, "Çin'den gelen veriler şimdi vaka sayısının azaldığını gösteriyor" dedi.

Ancak "Çin dışındaki vakaları incelemeye devam ediyoruz. Çin dışında 1.700'den fazla vaka var. İran'daki, aynı zamanda İtalya ve Güney Kore'deki gelişmelerden endişe duyuyoruz. Son 2-3 gün içinde hızla arttı. Tedros Adhanom Ghebreyesus, "Şu ana kadar İsveç'te bir vaka oldu, Avrupa'da daha fazla vakanın beklendiğini biliyoruz." ifadeleri kullandı.

Tedros Adhanom Ghebreyesus "Veriler hastaların yüzde 80'inden fazlasının hafif hastalıklara neden olduğunu ve iyileşeceğini gösteriyor. Diğer vakalarda daha şiddetli semptomlar var ve yüzde 2'si ölümcül. Bu vakalar arasında sıklıkla altta yatan hastalıklar var. Çocuklar arasında çok az vaka görüyoruz, daha fazla çalışmaya ihtiyacımız var" dedi.

DSÖ Genel Müdürü, örgütün strateji çalışmasını ve örneğin Afrika'ya yayılma riskini azaltmak için neler yapıldığını ele alıyoruz.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Müdürü Tedros Adhanom Ghebreyesus "Dünyamızın bir araya gelmesi gerekiyor, İsveç'in yaptığı şey bu. Ve gerçekten gurur duyuyorum. Bununla birlikte yüzleşmek zorundayız ve virüsü bu şekilde yenebiliriz. Küresel sağlık liderliğini aldığınız için İsveç'e teşekkür ederiz" idafeleri kullandı.

Genel bilgilendirme sonrasında basının sorularını da yanıtlayan siyasetçiler, İsveç'in korona virüsle küresel ölçekte mücadele etmek için büyük bir sorumluluk üstlendiği belirtildi.

Editör: İsveç Gündemi