İsveç İlaç Ajansı, koronavirüse iyi geldiği belirtilen Çin ilaçlarının Avrupa'da geniş bir alana yayıldığı konusunda uyarıyor.

İsveç İlaç Ajansı araştırmacısı Tomas Nilsson, "Bu kesinlikle önerdiğimiz bir şey değil" dedi.

Bitkisel ilaç "Lianhua Qingwen" olarak adlandırılıyor ve Çin medyasına göre covid-19'u yok edebilir, virüsün neden olduğu iltihabı iyileştirebilir ve hatta hastalığın neden olduğu hücrelere zarar verebilir.

İsveç Gümrük İdaresi son zamanlarda İsveç'e giren "Lianhua Qingwen" ilacının sevkiyatlarını durdurdu.

"Bu ürün Corona'ya karşı iyi geliyor diye pazarlanıyor Mart ve Nisan aylarında ele geçirdik" diyen Gümrük İdaresi uzmanı Jonas Karlsson, daha önce görmedik ve bu yüzden benzersiz olduğunu söylüyor.

Gümrük İdaresi belgelerine göre, laboratuvarlarda yapılan analizler sonucunda "sadece mentol" etkisi olduğu belirtiliyor.

İsveç İlaç Ajansı, şu anda Avrupa'da dolaşımda olan büyük miktarda ürünün bulunduğunu belirtiyor.

İsveç İlaç Ajansı ve Gümrük Ajansı, ürünü Schengen bölgesi dışındaki ülkelerden izin alınmadan gönderilmesine izin verilmeyen bir ilaç olarak tanımladı ve bu nedenle ülkeye girişine yasaklama getirildiğini söyledi.

Dan Larhammar moleküler hücre biyolojisi profesörü, "Lianhua Qingwen" nin yaklaşık 13 bitki ve sadece mentol içerdiğini söyledi.

Bu ürünün etkisi hakkında ikna edici bir bilgi ve belge yoktur. Bence işe yaramaz diyen Larhammar, "13 farklı bileşenden daha az olmadığı zaman, elbette, herhangi bir etki yaratabilmesi için yeterince yüksek dozda bir madde olup olmadığını merak ediyoruz" ifadeleri kullandı.

İsveç Tıbbi Ürünler Ajansı da ürün hakkında uyardı

Bunun işe yarayacağını gösteren hiçbir çalışma görülmüyor diyen Tomas Nilsson, "kesinlikle tavsiye ettiğimiz bir şey değil" dedi.

Editör: İsveç Gündemi