Ajans, önümüzdeki bahar dönemi için rehberliğinde, bu yaş grubundaki aşıların uygulanmasının Covid-19'un yayılması üzerinde büyük bir etkisi olmayacağını ve bunları alan çocuklara çok az tıbbi fayda sağlayacağını açıkladı.

Ajans yetkilisi BrittaBjorkholm gazetecilere verdiği demeçte, "Bugün sahip olduğumuz bilgilerle, çocuklar için düşük ciddi hastalık riskiyle, onları aşılamanın net bir faydasını görmüyoruz" dedi. 

DÜNYAYA AYKIRI

İsveç'in kararı, özellikle Covid-19'un Omicron varyantının hızla yayılmasıyla, daha küçük ve daha küçük çocukların aşılanmasını onaylayan ülkelere yönelik bir eğilime aykırıdır. Almanya, Fransa, İtalya ve İspanya gibi ülkeler 5 yaşından küçük çocuklar için aşıları onayladı. ABD'de salgının yetkili isimlerinden Dr. Anthony Fauci gazetecilere verdiği demeçte, üç dozluk aşılamanın çocuklar için onaylanmasını beklediğini söyledi. 

Çocukları aşılamayı savunanlar, genç insanlarda Covid-19'dan ciddi hastalık veya ölüm riski nispeten düşük olsa da, virüsü nüfusun daha savunmasız kesimlerine yayabileceklerini savundular. Ancak İsveçli sağlık yetkilileri, küçük çocukları aşılamanın ne kendilerine ne de çevrelerindeki insanlara büyük bir fayda sağlamayacağını savunuyor.

Halk Sağlığı Kurumu, “5 yaşından itibaren genel bir aşının, ne 5-11 yaş arası çocuklar grubunda ne de nüfustaki diğer gruplar arasında şu anda enfeksiyonun yayılması üzerinde önemli bir etkisi olması beklenmemektedir” dedi.İsveç, Covid-19 pandemisinin zirvesinde tam ölçekli bir sokağa çıkma yasağına karşı çıkan birkaç ülkeden biriydi. (RT)

Editör: İsveç Gündemi