İsveç İlaç Ajansı'nın enfeksiyon grubu başkanı Charlotta Bergquist, "Muhtemelen evet. Bunlar aşırı koşullar. Faydaların risklerden daha ağır basmayacağına bakıyoruz" dedi.

Remdisivir, Amerika Birleşik Devletleri'nde Cuma günü durumu ağır korona hastalarının tedavisi için onaylandı. 

Hafta başında, Birleşik Devletler Enfeksiyon Hastalıkları Müdürü Anthony Fauci, yoğun bakım sürecinin kısaldığını belirterek, covid-19 hastaları için ortalama 15 gün süren yoğun bakım sürecinin ilacın kullanımıyla birlikte 11 güne kadar indiğini gösteren federal bir çalışmadan bahsetti.

Bununla birlikte, Remdesivir'in etkisini sorgulayan başka veriler de var. Geçen hafta, DSÖ, ilacın covid-19'a karşı etkisi olmadığını belirten Çinlilerin bir çalışmasından ön sonuçlar sundu.

Ancak, metin yayınlandıktan sonra DSÖ web sitesinden derhal kısa bir süre sonra geri çekti.

DSÖ yazarların bir taslağını hazırladı ve istemeden web sitesinde yayınlandı. Hata tespit edilir edilmez tekrar silindi. DSÖ sözcüsü Tarik Jasareviç Statnews'e göre, senaryo referans incelemesinden geçiyor ve DSÖ herhangi bir yorum yapmadan önce son bir versiyonunu bekliyoruz ifadeleri kullandı.

İsveç'te, remdesivir'e 11 Mart'tan beri acil durum hazırlık lisansı verilmiş ve hastalarda kullanılmak için çeşitli deneysel çalışmalar şu anda İsveç hastanelerinde devam ediyor.

Remdesivir, Amerikan şirketi Gilead tarafından üretilen bir ilaç. Başlangıçta Ebola'ya karşı geliştirilen, ancak işlevi olmayan deneysel bir ilaç olarak duruyordu.

Gilead, covid-19'a karşı ilaçla yapılan çalışmaların resmi sonuçlarını yayınlamadı, ancak şirket sözcüsü Amy Flood geçtiğimiz hafta "verilerdeki eğilimlerin, özellikle hastalığın erken döneminde tedavi edilen hastalar arasında potansiyel bir başarı olduğunu gösteriyor" dedi.

Şubat ayında DSÖ, ilaçların koronavirüs ile mücadelede umut verici olduğunu belirtti.

Editör: İsveç Gündemi