Bir dönem 'Yaşlı Kıta' Avrupa'nın yüksek doğum oranlarına sahip İskandinav ülkeleri son yıllarda düşen doğum oranları sonrası nüfusunu gençleştirmek için çözüm arıyor.

Norveç, Finlandiya ve İzlanda'da, 2017 yılında doğum oranları kadın başına 1.49 ila 1.71 seviyesinde seyrederek tarihi düşüş gösterdi. Bu oran önceki yıllarda kadın başına 2.1 çocuk düzeyine yakındı.

Oslo Üniversitesi'nden Sosyolog Trude Lappegar, konuyla ilgili "Bütün İskandinav ülkelerinde 2008 ekonomik krizinden sonra doğum oranları düşmeye başladı." dedi. Lappegar, "Ekonomik kriz bitti ama doğum oranları düşmeye devam ediyor." şeklinde konuştu.

'Norveç'in daha fazla çocuğa ihtiyacı var'

Norveç Başbakanı Erna Solber de doğum oranlarının düşüşünü yeni yıl konuşmasında gündeme getirdi. Solber, "Norveç'in daha fazla çocuğa ihtiyacı var. Bunun nasıl yapılacağını herkese anlatmam gerektiğini düşünmüyorum." ifadelerini kullandı.

Solber, doğum oranları artmadığı takdirde bunun sosyal devlet anlayışlarına zarar vereceğini vurgulayarak, "Artarak ağırlaşan sosyal devlet sisteminin yüklerini karşılayacak az sayıda genç insan olacak." dedi. Uzun vadede genç nüfusun düşmesi, çalışan sayısının ve buna bağlı olarak vergi gelirlerinin azalması anlamına geliyor.

İskandinav ülkeleri doğum oranını arttırmak için ne yapıyor?

Uzmanlar doğumları teşvik etmek için farklı önerilerde bulunuyor. Norveç'te bir ekonomist, doğan her çocuk için annenin emeklilik ikramiyesine 50 bin euro eklenmesini teklif etti. Öte yandan AFP haber ajansı, bir başka ekonomistin çocuk sahibi olmayan 50 yaşın üstündeki annelere bu sayede devleti bir çok masraftan kurtarmış olduğu için 133 bin euro ödenmesini önerdiğini aktardı.

Finlandiya'da ise 2 bin haneli Miehikkala ilçesi her çocuk için 10 bin euro öneriyor. Danimarka yaşlanan nüfusunu gençleştirmeyi erkekler üzerinden yürütmeyi deniyor. Denimarka'nın Kopenhag şehrinde yapılan bir kampanyada erkeklere yaşlandıkça sperm kalitesinin düştüğü vurgusu yapılıyor.

İskandinav ülkelerinde ayrıca esnek çalışma saatleri ve yaygın çocuk bakım merkezleri gibi uygulamalarla çalışan çiftler çocuk sahibi olmaya teşvik ediliyor.

Çözüm göçmenler mi?

Popülist partiler bu duruma tepki gösterse de daha çok çocuk sahibi olma geleneğine sahip göçmenler bu ülkelerde doğum oranlarını arttıran etmenler arasında gösteriliyor.

İsveç'in Aneby kasabasından yerel yetkili Ola Gustafsson, bu durumu "90'lı yılların başında bölge 225 Eritreli göçmen kabul etti. Bundan hemen sonra Balkanlı sığınmacıları kabul ettik. 1994 yılında kasabada nüfus rekoru yaşandı." sözleri ile vurguladı.

Onlarca yıllık göçmen kabul etme geleneği olan İsveç, Fransa'dan sonra Avrupa Birliği'nde (AB) kadın başına 1.68 doğum oranı ile ikinci sırada.

https://tr.euronews.com/2019/01/18/iskandinav-ulkeleri-yaslanan-nufus-sorununa-cozum-ariyor

Editör: İsveç Gündemi